Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-23 18:11:00

Rusvai: Ősszel érdemes lenne egy harmadik oltást is beadni a veszélyeztetetteknek

Több mint fél éve adták be Magyarországon az első koronavírus elleni védőoltást. Arra vonatkozóan azonban jelenleg nem áll még rendelkezésre biztos adat, hogy meddig tart az így megszerzett védettség. A szakértők szerint nem kizárt, hogy őszre érdemes lesz újra beoltani a legveszélyeztetettebb csoportokat, azaz például az időseket. Az ATV Híradó riportja.

Ősszel érdemes lehet beadni egy harmadik oltást?

 

Rusvai Miklós, virológus szerint ősszel, a légzőszervi vírusok szezonjának beköszöntével érdemes lenne beadni egy harmadik oltást a veszélyeztetetteknek.

„Anélkül, hogy vizsgálnánk az immunválaszukat, hogy mennyire erős, mennyire védettek. Ártani biztos nem fog egy harmadik oltás nekik”

 – tette hozzá híradónknak nyilatkozva.

Duda Ernő, virológus szerint a klinikai vizsgálatokban részvevőket Kínában, és az Egyesült Államokban is tavaly tavasszal kezdték beoltani. S bár a Kínai adatokról nem sokat tudunk, de Amerikában a Moderna adatai hozzáférhetőek, ebből pedig az derül ki, hogy a több mint egy éve beoltottaknak még elég jó a védettsége. Ez viszont az adott személy korától és az immunitásától is függ: jellemzően az idősebbeknél gyorsabban csökken a védettség.

Duda Ernő arról is beszélt híradónknak, hogy tudományos és jogi vita is zajlik jelenleg arra vonatkozóan, hogy ki és milyen emlékeztető oltást kaphat majd. „A nagy gyógyszergyárak ragaszkodnak ahhoz, hogyha ők százmillió dollárokat beleöltek a klinikai vizsgálatokba, akkor mi ne vacakoljunk össze-vissza az oltásaikkal. Használjuk úgy, ahogy ők mondják” – fogalmazott a szakértő. Ez azért lehet problémás, mert a vizsgálatok szerint, ha bizonyos oltástípusokat kevernek egymással, akkor úgy magasabb lehet az ellenanyag termelés.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink