Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-19 19:40:00

Immunológus: félő, hogy Magyarországon is kialakulhat egy negyedik hullám, ha nincs magasabb átoltottság

Magasabb átoltottság hiányában Magyarországon is negyedik hullámhoz vezethet a delta variáns terjedése - vélik a híradónknak nyilatkozó szakemberek. Falus András szerint a nyájimmunitás kialakulásához legalább 80 százalékos átoltottságra lenne szükség. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a delta variáns gyorsabban fertőz és veszélyesebb a gyerekekre, mint a többi mutáns. Az ATV Híradó riportja.

Maszk nélkül szabadon sétálnak és szórakoznak az emberek Budapesten a járvány harmadik hullámának leszállóágban. A szakemberek azonban óvatosságra intenek. A volt tisztifőorvos szerint a külföldi példákból az látszik, hogy gyorsabban terjed és a gyerekekre is sokkal veszélyesebb az indiai mutáns a vuhánihoz képest. „A tüneteiben úgy tűnik, hogy eltér a korábbi variánsoktól, tehát a szag és ízlelésnek az elvesztése nem annyira jellegzetes tünet, mint a korábbiakban, inkább egy ilyen náthás influenza szerű tünetekkel kezdődik ez a betegség” – fogalmazott Falus Ferenc.

Falus András immunológus arra figyelmeztet: egy oltás nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk az indiai mutáns terjedését, kiemelte a chilei és az angol példát, ahol a magas átoltottság ellenére is újabb hullám alakult ki. A szakember szerint félő, hogy Magyarországon is kialakulhat egy negyedik hullám, ha nincs magasabb átoltottság. Falus András azt mondja: „nagyon nehéz felelősséggel bármit kijelenteni, szerintem az is felelőtlenség, meg kicsit előre elkiabált örömhír, hogy nem lesz. Az biztos, hogy az átoltottság jelentős” – ugyanakkor immunológus szerint a nyájimmunitás eléréséhez két oltással számolva, nyolcvan százalékos átoltottságra lenne szükség.

Közben kiderült: csúszik a védettségi applikáció átalakítása. Gulyás Gergely korábban azt ígérte, hogy június 15-étől a digitális igazolvány tartalmazni fogja a vakcina típusát és mindkét oltás beadásának dátumát, azaz alkalmas lesz arra, hogy kiváltsa az európai uniós vakcinaútlevelet. Az RTL Klub azonban megtudta: a fejlesztést a tervezettnél később, csak június 30-án vezetik be.

Jelenleg a magyar védettségi igazolvánnyal 16 országba lehet utazni, köztük Albániába, Bahreinbe, Ciprusra, Marokkóba, Montenegróba és Törökországba.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink