Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-15 05:39:00

Megrongálták az új Horthy-szobrot Hajdúbagoson, a polgármester szerint a történelemoktatás miatt nem tisztelik az emberek Horthyt

Szombaton avatták fel Magyarország első egészalakos Horthy-szobrát Hajdúbagoson. Az eseményt azonban megzavarta, hogy a szobrot előző éjszaka fáradt olajjal öntötték le. A település – korábban MIÉP-es – országgyűlési képviselője szerint a rongálás a történelemtanítás hibája. Az ATV Híradó riportja.

Olajjal öntötték le a most avatott Horthy-szobrot

 

Két hete állították fel a szobrot, melyről közel tíz évvel ezelőtt döntött az önkormányzat. Az átadás napján egy gazda vette észre, hogy baj van a szoborral: leöntötték fáradt olajjal. A városiak azonnal nekiálltak letakarítani a szennyezést. Szegény Sándor híradónknak elmondta: először lefújták zsíroldóval, majd nagynyomású mosóval lemosták, de még így sem jött le teljesen, a fáradt olaj ugyanis makacs foltot hagy. Az alpolgármester szerint egyébként szándékosan, a legtetejéről borították az olajat a szoborra.

Az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek és a rendőrség a rongálás miatt meg is kezdte a nyomozást.

Szabó Lukács, a község polgármestere – aki egykor a MIÉP-es képviselő volt – híradónknak azt mondta, hogy szerinte a történelemtanítás vezetett odáig, hogy az emberek nem tisztelik Horthyt.

A város vezetője szerint az a „hőstett”, amit Horthy véghez vitt, felért azzal, amit „Árpád apánk megtett a honfoglalásnál”. Ezért kellett szobrot állítani neki

 – vélekedett.

Híradónk több történészt is próbált megszólaltatni Horthy Miklós munkásságáról, de azt mondták, hogy nem szeretnének erről beszélni, mert egyértelműen nem lehet véleményt mondani a ténykedéséről.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink