Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-13 17:47:00

Visszafordítják az ukránok azokat a magyar állampolgárokat, akik Szputnyik V oltást kaptak

Ahogy arról pénteki Híradónkban beszámoltunk, hiába könnyítették meg a magyar állampolgárok számára a határátlépést Ukrajnába, valójában nem elég felmutatni a védettségi igazolványt. Azóta, ha lehet, tovább bonyolódott a helyzet, hiszen az ukrán hatóságok azonnal visszafordítják azt, aki Szputnyik V oltást kapott. A korábbi záhonyi határátkelő parancsnoka szerint politikai okokra vezethető vissza az orosz oltóanyag tiltása. Az ATV Híradó riportja.

Péntek óta hivatalosan könnyebben juthatnak át a magyar állampolgárok az ukrán határon, elég csak a védettségi igazolványt felmutatni. Ez a valóságban koránt sem ilyen egyszerű, a magyar igazolvánnyal önmagában nem lehet átlépni a határt. Sőt, a Záhonyi határátkelő volt parancsnoka azt állítja, hogy aki az orosz Szputnyik V oltást kapta meg, azt visszafordítják az ukrán rendőrök.

„Az ukrán hatóságok nem engedélyezik a Szputnyik V oltását különböző politikai okok miatt, bármilyen más oltóanyagot elfogadnak de a Szputnyikot nem. Ha olyan állampolgár utazik ki, akinek a papírjára rá van írva hogy Szputnyik, annak nem örülnek az ukrán szervek és belekötnek" - mondta Magyar Zoltán Híradónknak. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, a záhonyi határátkelő volt parancsnoka azt mondta: azt, hogy visszafordítják. 

A kettős állampolgárok könnyebb helyzetben vannak, mert mindkét útlevelüket maguknál hordják. Az ukrán oldalon az ukrán, a magyar oldalon a magyar útlevelet használják, így nem lehet belekötni abba sem, melyik ország védettségi igazolványt használják. A záhonyi lakosok már egyáltalán nem járnak át Ukrajnába, mert tapasztalataik szerint nem fogadják el a magyar védettségi kártyát.

Az ATV Híradó úgy tudja, akinek szerencséje van, és minden papírját rendben találtak, annak még egy úgynevezett Covid-biztosítást is kötnie kell, ami 15 napig érvényes, és fejenként, átszámítva, 5000 forintba kerül. A magyarok nagy része ezért inkább felhagyott az ukrán bevásárlással, hiszen így már nem éri meg sem anyagilag, sem pedig azért, mert túl sokat kell várni a határon a papírok ellenőrzése miatt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink