Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-11 10:33:00

Mészáros Lőrinc megszólalt a felcsúti perről

Az ország leggazdagabb embere az Indexnek adott interjúban beszélt a vagyonosodásáról, Fekete-Győr Andrásról, a válásáról és a kapcsolatáról Várkonyi Andreával.

Mészáros Lőrinc megszólalt a felcsúti perről
Forrás: Facebook/ Mészáros Lőrinc

Interjút adott Mészáros Lőrinc az Indexnek. A 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere, 500 milliárd forint vagyonnal. A portál erre vonatkozó kérdésére azt mondta: ezek vagyonbecslések, nem készpénzállományról van szó. „A valódi értékét a tulajdonomban álló cégeknek nem elsősorban pénzben mérem, hanem értékteremtő képességben” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az ilyen listáknak nem tulajdonít különösebb jelentőséget.

„Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt” - fogalmazott. 

A portál kérdésére, miszerint politikai hátszéllel jut munkákhoz, a közbeszerzések tekintetében pedig „a legtöbbet hangoztatott vád, hogy Mészáros mindent visz”, azt mondta: ez a vád is az ellenzéki politikusoktól és médiától jön. Az egy balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak - véli. Hozzátette, hogy a pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet.

„Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem” – mondta az interjúban.

 

Azt is elmondta, hogy a Mészáros Csoportnak tavaly 1200 milliárd forintos árbevétele volt, ebből nagyjából 280 milliárd az építőiparé, ezzel ők Magyarország legnagyobb építőipari cége.

Az Index a járványhelyzet kapcsán megemlítette, hogy a járványhelyzet túlélésében bizonyára nagy szerepet játszott a Hunguest Hotelsnek nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás is a szállodafelújításokra. Mészáros szerint a Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak az utolsó, harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Kiemelte, hogy „azok a szállodák, amelyek a felújítás miatt nem zártak be, a koronavírus mindhárom hulláma és az üzemszünetek alatt is csaknem ezer munkatársnak biztosították a megélhetését egy rendkívül válságos időszakban”. 

Nemzetközi terjeszkedésükkel kapcsolatban azt mondta, már a szállodaiparban megjelentek Ausztriában és Montenegróban, Horvátországban most építenek egy 200 szobás szállodát. „Szeretnénk a környező országokban erőteljesebben jelen lenni, Horvátországban, Szlovákiában és Romániában komoly terveink vannak. De nem csak a régióban gondolkodunk: most vásárolunk Líbiában két céget, erőmű-karbantartó vállalatokat” – árulta el. 

December végén megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. (MKB + Budapest Bank + Takarékbank). Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a fúzió 2023-2024-re zárul le, addig a három bank ugyanúgy működik majd, mint eddig. Mészáros szerint az OTP utáni második legnagyobb bank formálódik most, amelynek a nevét még nem választották ki. A fúzió után meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban. Az üzletember hozzátette: az a végső célunk, hogy a fúzió végén a cég kinn legyen a tőzsdén.

Felcsúti per és a választás

A „felcsúti per” kapcsán Mészáros beszélt Fekete-Győr Andrásról is: „a Momentum miniszterelnök-jelöltjének súlyos kijelentéseivel a magyar történelem sötét korszaka sejlik fel, amikor megtorlást helyezett kilátásba.

 Sajnálatosnak tartom, hogy három évtizeddel a szabadság újbóli elnyerését követően ez lebeg a szeme előtt egy fiatal politikai generációnak”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „az ilyen típusú fenyegetésekkel azt a közösséget is támadják, amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport”. „Mint említettem, csaknem 30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot” – jegyezte meg.

A 2022-es választásokat szerinte a jobboldal fogja megnyerni. „Nekem nincs félnivalóm. Egy ekkora vállalatot csak transzparensen lehet működtetni” – válaszolta arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, ha azok kerülnek hatalomra, akik most a legélesebben kritizálják.  

Válás és vagyonmegosztás

Válásáról és a vagyonmegosztásról azt mondta: a vagyonmegosztás már szeptemberben lezárult, nincsenek vitás kérdések köztünk. Ha erről mostanában megjelenik valami, az csak annak tudható be, hogy a bevallásokat a tulajdonosi változásokról most kellett közzétenni. Mint fogalmazott, a volt feleségével nagyon korrektül megoldották ezt a kérdést. 36 év után váltak el, mindig hálás lesz ezért az időért.

Várkonyi Andreával való kapcsolatáról az elmúlt időszakban többször is írt a sajtó, Mészáros elárulta, hogy a műsorvezetővel nagyon boldogok. „Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak” – zárta az interjút. 

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink