Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-08 18:27:00

Deutsch Tamás: „Soha nem kecsegtet jóval, amikor vezető német politikus izomból nyilatkozik”

Élesen bírálta a német külügyminisztert Deutsch Tamás az ATV Híradójának adott nyilatkozatában, miután Heiko Maas kifogásolta, hogy a magyar kormány megvétózta a Kínával kapcsolatos uniós határozatot. A Momentum viszont úgy látja: Orbán Viktor Kína trójai falovaként viselkedik az EU-ban.

„Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot. Most azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében” – írta Orbán Viktor közleményében azt követően, hogy a német külügyminiszter kijelentette: Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában.

Heiko Maas úgy fogalmazott: „Többé nem ejthetnek túszul azok, akik a vétóikkal megbénítják az európai külpolitikát.”

A Momentum EP képviselője, Cseh Katalin felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor orosz és kínai autokraták érdekeit kiszolgálva folyamatosan akadályozza az erősebb európai fellépést az emberi jogokért és a korrupció ellen.

„Sajnos a jelenlegi helyzet lehetővé teszi azt, hogy az egyhangúságot kihasználva autokraták trójai falóként előre toljanak egy - egy vezetőt, mint például Orbán Viktort, így akadályozva azt, hogy az Európai Unió hatékonyan tudjon működni” – véli Cseh.

A jelenlegi szabályok szerint egyetlen vétó is elég a 27 tagállamú unió közös külpolitikai álláspont kialakításához.

Rónai Sándor, a DK EP képviselője szerint jellemzően Magyarország és Lengyelország - ahogy fogalmazott - az „örök bajkeverők”, akik megpróbálják meggátolni a közös európai döntéseket.

„Van 27 tagállam, amelyik közül egy vagy kettő orosz vagy kínai érdekeket figyelembe véve zsarol másik 25 tagállamot. Ez így nem normális, és hozzáteszem, hogy Magyarország számára is végtelenül kínos” – nyilatkozta erről Rónai.

„Soha nem kecsegtet jóval, amikor vezető német politikus izomból nyilatkozik” – ezt Deutsch Tamás mondta híradónknak a német külügyminiszter szavaira reagálva.

Deutsch szerint „ezzel kapcsolatban szomorú történelmi tapasztalataink vannak”, hiszen, „mikor a német politika, a német állam a lenyomatandó, legyőzendő ellenfeleket, riválisokat lát az európai országokból, akkor abból az európai emberek nem jönnek ki jól” – mondta.

A Fidesz EP képviselője szerint, akik arról beszélnek, hogy az európai együttműködés egyik alapját, a teljes egyetértésre törekvő döntéshozatalt meg kell változtatni, azok rosszat akarnak az európaiaknak.

Hozzátette: „ha a nagy európai országok erő alapon létrehozott szövetséget akarnak kialakítani, ám tegyék, csak azt nem európai uniónak hívják.”

„Az egyszerre nem megy, hogy valaki papol, észt oszt, kioktatja a közép-európai, meg a kelet-európai országokat, hogy kéne igazán jó demokráciát csinálni, hogy kéne a jogállamiság állítólagos problémáin túllépni, de egyébként két lábbal tiporja a legfontosabb európai uniós közös jogosultságunkat”

 – jelentette ki a politikus.

Deutsch szerint Orbán Viktor az üggyel kapcsolatban higgadt, visszafogott, tárgyilagos közleményt írt, ha neki kellett volna szóban vagy írásban kifejteni a véleményét, akkor sokkal keményebben fogalmazott volna.

Diplomáciai feszültség a magyar vétó miatt

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink