Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-07 20:12:00

Karácsony Gergely a Fudan-ügyről: nem a népszavazás a lényeg

A főpolgármester szerint a társadalmi akaratot kell a kormánnyal szemben érvényesíteni a kínai egyetem ügyében. Hangsúlyozta: bár a beruházás Budapesten valósulna meg, „fizetni mindenkinek kellene”, ezért azt is át kell gondolni, hogy országos népszavazást tartsanak az ügyben.

A Fudan-üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, szerinte össze-vissza beszél a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például nemrég még azt mondta, ebben a kérdésben nem lehet népszavazás, most viszont már támogatja azt. Az elmúlt időszakban sok egymásnak ellentmondó nyilatkozat volt ezzel kapcsolatban, szerinte azért, mert pánik van a Fideszben.

Itt a magyar adófizetők pénzéről beszélünk, ezért a pénzért a magyar adófizetők kapnak egy kínai magánegyetemet, ahol milliós tandíjért lehet tanulni, mint a világ bármely más pontján - mondta. Szerinte a Fidesz látja, hogy ez egy népszerűtlen dolog, és hogy az összes eddigi „dumájukat” leleplezi.

A főpolgármester elmondta, hogy népszavazást a mostani menetrend szerint szeptember környékén lehetne tartani. A beruházás Budapesten valósulna meg, de „fizetni mindenkinek kellene”, ezért azt is át kell gondolni, hogy ha lesz népszavazás, akkor az egy országos népszavazás is lehetne. Szerinte fontos, hogy ez a beruházás ne valósuljon meg, a Diákváros viszont igen. A Diákváros arról szól, hogy több mint 10 ezer kollégiumi férőhelyet és bérlakásokat hoznak létre – egy olyan városban, ahol kevés a kollégiumi férőhely, és az egekben vannak az albérletárak.

Jogszabályok nehezítik meg, hogy erről az ügyről népszavazást lehessen tartani – erre a felvetésre Karácsony Gergely azt mondta, valójában nem a népszavazás a lényeg, hanem a társadalmi akaratot kell a kormánnyal szemben érvényesíteni. Fel kell mutatni az érveket és a társadalmi akaratot ebben az ügyben, akkor is, ha a kormány a szőnyeg alá szeretné söpörni – fogalmazott.

Ha ő lesz a miniszterelnök 2022-től, kizárt, hogy megépüljön a Fudan Egyetem – jelentette ki. Szerinte a Fudannal nem csak az a baj, hogy rengeteget fizetünk valamiért, ami „nem lesz a miénk”, hanem szerinte a legnagyobb magyar egyetem, az ELTE vagyona csupán tizedannyi, mint a Fudané lenne.

Ha nem kell magyar adófizetői pénzt belerakni, akkor nagyon boldogok lennénk, hogy a Fudan jön, de itt nem erről van szó – mondta.

Levél Kínának

A főpolgármester vasárnap jelentette be, hogy felkéri az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, írják meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek, hogy 2022-ben, a kormányváltás után – bármelyikük is vezeti az új kormányt – nem épül meg a „kínai kommunista egyetem” Budapesten.

Karácsony Gergely most elmondta, hogy már elküldte a levéltervezetet, egyelőre a miniszterelnök-jelöltek egyetértenek abban, hogy ezt a levelet el kell küldeni Kínába. Szerinte a magyar kormány olyan dolgot erőltet, ami Magyarországnak nem érdeke, bár lehet, hogy Kínának igen.

Szerinte ha rajta múlik, akár a Budapest-Belgrád vasútvonal is bekerülhet a levélbe, erről még folyik az egyeztetés, de Karácsony Gergely szerint ennek nem lesz akadálya.
Hangsúlyozta: az átláthatóság alapelve az lenne, hogy az állam csak olyan megállapodásokat kössön, ami az adófizetők érdekeit szolgálja. Ha valami titkos, akkor nem lehet tudni, hogy azt szolgálja-e, itt már lehet gyanakodni – fogalmazott.

Kínai-magyar kapcsolatok

Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként hogy rendezné a Kínával való kapcsolatot, azt mondta: ebben az ügyben nem az ő álláspontja tér el az európai állásponttól, hanem a magyar kormányé. Szerinte Kínával is lehetne olyan kapcsolatunk, ami a pragmatikus együttműködésen alapszik – vagyis amivel mind a két fél jól jár. Szerinte ez Kínával lehetséges lenne, de ez a beruházás, ami nagyon sok pénzbe kerül, biztosan nem Magyarország érdeke. Más együttműködéseket is ki lehetne alakítani, ami mindkét félnek előnyös – hangsúlyozta.

Visszalépések

A miniszterelnök-jelöltet kérdezték a visszalépésekről is – azt mondta, így lehet, hogy még több értelme lesz az előválasztásnak. Azok a jelöltek, akik közös platformon vannak bizonyos kérdésekben, megosztják a szavazatokat, ilyen visszalépés sok helyen történt. Márki-Zay Péter szerint a visszalépések a DK és a Jobbik között Karácsony ellen irányulnak, de a főpolgármester ezt nem így látja. Szerinte van egyfajta tömbösödés a választókerületekben, ebben nem lát problémát, ha kevesebb jelölt van, nagyobb lesz a tét, és talán még többen elmennek szavazni, mert nem lesz szétaprózott a mezőny. Úgy látja, sokkal demokratikus ez a folyamat, mint amit eddig bármikor láttunk az ellenzék oldalán.

Arra a kérdésre, hogy jelöltként el tudja-e látni főpolgármesteri feladatait, azt mondta: ő az önkormányzatiságért is küzd. Most még minden erővel fejlesztenek, ehhez kéri a budapestiek türelmét, sok helyen lehetnek ugyanis torlódások.

Arra a kérdésre, hogy van-e nyelvvizsgája, Karácsony Gergely röviden annyit válaszolt: van.

A kínai nagykövetség bírálta Karácsony beszédét

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink