Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-04 11:22:00

A napokban kelnek ki a fűben lapuló túzokcsibék - videó

Ezekben a napokban kel ki a túzokcsibék nagy része a Kiskunsági Nemzeti Parkban és peremterületein, ezért a nemzeti park figyelmeztet: most különösen fontos, hogy igyekezzünk megvédeni a sok veszélynek kitett apróságokat.

A túzok madarak jellemzően magasabb füvű gyepeken fészkelnek, de ugarokon, gabona- és lucernatáblákban, esetenként egyéb növénykultúrákban (pl. kukorica, napraforgó, cukorrépa) is találni fészkeket. Mivel talajon fészkel, a költés megsemmisülésének nagyon nagy esélye van.

További kockázatot jelent az is, hogy a tyúk csak két tojást rak, melyeken viszonylag hosszú ideig, 4 hétig kotlik, ezután pedig még további 6-8 hét, mire a fióka már annyira megerősödik, hogy képes a gyors menekülésre, felrepülésre. Tehát csaknem 3 hónapig szinte helyváltoztatás nélkül kell túlélniük a jellemzően intenzív művelés alatt álló agrártájban.

A nemzeti park szerint a megoldás, ha olyan termesztéstechnológiákat alkalmazunk a költőhelyeken, amelyek a legkritikusabb, áprilistól júliusig terjedő időszakban nem igényelnek gépi munkavégzést. De a földhasználati szabályokon túl sok múlik a gazdálkodók és a gépkezelők hozzáállásán is.

A nemzeti park azt kéri, hogy ha valaki egy felrepülő tojót lát, értesítse a területileg illetékes természetvédelmi őrt, ilyenkor ugyanis nagy eséllyel tojások vagy fiókák is vannak a helyszínen. Általános gyakorlatként a felrepült madár környezetében egy jókora területet (kb. egy hektárt) kihagyva a művelésből védőzónát kell kialakítani, a tábla többi részében pedig folytatható a munka.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink