Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-03 18:06:00

Lattmann Tamás: praktikus lenne az uniós és a magyar igazolványt összevonni

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-től tartalmazni fogja minden oltás típusát és időpontját, és alkalmas lesz az uniós zöld kártya kiváltására – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter arról is beszélt, hogy minden oltóanyagból többlet van. A DK viszont azt szeretné, ha jelentkezhetnének Pfizer-oltásra azok, akiknek a kínai vagy az orosz vakcina után nincs ellenanyag a szervezetükben. Csütörtökre 18 beteg hunyt el, 77-en vannak lélegeztetőgépen. Az ATV Híradójának riportja.

„A járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni” – hangzott el Gulyás Gergelytől a Kormányinfón.

Csütörtökre 315 új fertőzöttet regisztráltak, 18 beteg hunyt el. Az első oltást több, mint 5 millióan, a másodikat pedig 3 732 252-en kapták már meg.

Gulyás beszélt az úgynevezett Green Cardokról, azaz az európai uniós védettségi igazolványokról is. Elmondta: digitális és papír alapú igazolvány is lesz. A digitális június 15-re készül el, és addigra a magyar digitális igazolvány is tartalmazni fogja az oltás típusát és dátumát.

„Technikai akadálya nem lesz annak, hogy Magyarországon július 1-jétől az európai uniós védettségi igazolványt is lehessen használni, vagy a magyar védettségi igazolványt európai unió által elfogadott igazolványként is használni” – tette hozzá a miniszter.

Az uniós igazolvány a határátlépéshez, a tagállami igazolvány pedig az országon belüli mozgáshoz kell – magyarázta el stábunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

„Az egy praktikus egységes megoldásnak tűnik, ha a kettőt összevonják a tagállamok. Érzésem szerint a kormány is erre törekszik, hogy egy, valamilyen egységes igazolvány mind a két funkciót elláthassa" - fogalmazott.

A jogász úgy fogalmazott: „idővel majd beáll”, hogy az uniós gyógyszerügynökség melyik vakcinának fogja megadni az engedélyt és melyiknek nem.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ugyanakkor fontosnak tartaná, hogy még most regisztrálhassanak Pfizerre azok, akik orosz vagy kínai oltást kaptak, de nincs ellenanyaguk.

„Felháborítónak tartom, hogy a kormány az emberek életéből is számháborút csinált, és csak az a fontos, hogy mennyi kínai oltást sikerült kiszórni, az nem, hogy mennyi embert sikerült felvértezni a vírus ellen” – nyilatkozta a DK politikusa.

Gulyás Gergely szerint az EU-n belüli szabad utazást július 1-je után már csak az átoltottság alacsony szintje akadályozhatja az egyes országok esetében, a vakcinatípus a jelen tendenciák mellett aligha.

Június 15-től jön az európai vakcinaútlevél digitális változata

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink