Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-31 15:16:00

Immunológus: június végéig kellene beoltani a 12 évesnél idősebb gyerekeket, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük

Nemrég a Pfizer vakcinájáról kiderült, hogy 12 éven felüli gyermekeknél is hatásos, Magyarországon egyelőre a 16-18 év közöttieket oltják ezzel az oltóanyaggal. Kacskovics Imre úgy látja, ez egy biztonságos oltás, és szerinte a többi vakcina is hatékony, csak még nem vizsgálták gyerekeken.

Koronavírus: új tünetek jellemzik a vírus indiai változatát

 

Az ELTE Természettudományi Karának dékánját az ATV Start című műsorában kérdezték arról a 29 ezer emberről, aki eddig nem vette fel a második oltását. Az immunológus azt mondta, ez szerinte minden országban előfordulhat, nem csak nálunk, de ezeknek az embereknek figyelembe kell venniük, hogy az oltásoknál nem az történik, hogy valaki kap egy oltást, és védett, és ha kap még egyet, akkor még védettebb. Általában az egy védőoltás nem elég ahhoz, hogy hosszú távú védettség kialakuljon - hangsúlyozta a szakember.

Kacskovics Imre kifejtette, hogy több milliárd sejtünk van, és ha még nem találkoztunk a koronavírussal, akkor mindössze 1-2-10 tud erre reagálni. Ezt aktiválja az első oltás, és ebből lesz utána ezer, de még ez is kevés ahhoz, hogy hatékony immunválaszunk legyen. A második védőoltás ebből csinál 10 milliót, ennek lesz az a hatása, ami megvéd minket - mondta.

Ha valaki friss fertőzött, az ő szervezetében felszaporodnak az immunsejtek. Ha akkor "ráoltanak", az lecsökkentheti az immunsejtek számát, az immunrendszer ugyanis leszabályoz. Ezért kell várni akár az első oltástól 4 hetet, vagy a fertőzéstől 3 hónapot ahhoz, hogy valaki megkaphassa a vakcinát. Több százmillió embert beoltottak, nem nagyon hallani súlyos esetekről, súlyos reakciókról - mondta azokkal kapcsolatban, akik esetleg ettől való félelmük miatt nem veszik fel az oltást.

Gyerekek oltása

Nemrég a Pfizer vakcinájáról kiderült, hogy 12 éven felüli gyerekeknél is hatékony. Az immunológus szerint ez egy biztonságos oltás, és a többi is hatékony, csak még nem vizsgálták gyerekeken. Mint mondta, ha az őszre készülünk, és figyelembe vesszük, hogy kell 5-6 hét, hogy a hatás kialakuljon, akkor június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük.

Nehéz megmondani, mennyi oltás kellene a "gyerek nyájimmunitáshoz". A jelenlegi járványügyi számok már a védőoltásnak köszönhetőek, a járvány majdnem eltűnt, de nem fogjuk tudni teljesen eltörölni a Föld színéről, ezért kell gyerekeket is oltani, hogy a fenyegetés minimális legyen - fogalmazott Kacskovics Imre, aki a szülőket azzal győzné meg, hogy a gyerekek eddig is sok oltást kaptak, sőt, gyakorlatilag csak gyerekek kapnak védőoltást, éppen az az újdonság, hogy a felnőtteket oltják elsődlegesen, így a gyerekek nincsenek veszélyben a védőoltástól. Ugyanakkor jöhet olyan mutáns, mint például akár az indiai, ami gyerekeket is nagyobb számban betegíthet meg.

Egy védőoltás, ami megvéd egy agresszívabb mutánstól, az elég indok kell hogy legyen ahhoz, hogy a gyerekeket beoltassuk - tette hozzá.

Indiai mutáns: veszélyes a gyerekekre?

Kacskovics Imre szerint az indiai mutáns a gyerekek esetében is hasonló tüneteket okoz, mint a felnőtteknél, talán a gyerekeknek a légzőszerve kevésbé károsodik, de felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus majdnem minden szervünket érintheti, és itt van a long covid is, ami hosszú távon gyerekeknél fáradékonyságot, lassúságot okozhat.

Ez a variáns atipikus annyiban, hogy a szem kötőhártyájának gyulladását, hasmenést, és vérnyomásesést is okozhat gyerekeknél. Ha valaki általános rosszullétet lát a gyermeken, aki fáradékonyabb is, ott lehet gyanakodni a koronavírusra.

Az immunológus szerint előbb-utóbb mindenkit be kell oltani, most annak elemzése zajlik, hogy mekkora az a dózis, amit kisebb gyerekeknek be lehet adni. Testtömeghez képest mérni kell, ezt ki is kell próbálni, mert a gyerekek immunválasz-képessége jobb, és akár a mellékhatások is erősebbek lehetnek, ezért el kell találni a dózist.

Védettség

Kacskovics Imre szerint most azt látni, hogy 6-8 hónapig védenek az oltások, ezt viszont úgy ellenőrzik, hogy a vérben az antitest mennyi ideig mutatható ki - azonban a védettséget nem csak az antitestek jelentik. Ott vannak a memóriasejtek is, amelyek arra várnak, hogy bekapcsolódjanak egy új fertőzés hatására, és megvédjenek. Ha nincs is ott az antitest, attól az illető védett lehet - hangsúlyozta a szakember.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink