Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-31 20:36:00

Halhatatlanok Társulata: íme, a nyertesek névsora

Idén, már másodjára az ATV nézői dönthették el, hogy kik legyenek azok a művészek, akik méltóak a „Halhatatlan" jelzőre.

Szinetár Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, ez a 17. alkalom, hogy eredményt hirdetnek. A Halhatatlanok Társulatának kuratóriumi elnöke azt mondta: az a feladatuk, hogy visszatereljék egy kicsit a figyelmet a művészetre.

Íme, a győztesek névsora:

A színésznők kategóriájában Lázár Katit és Tiboldi Máriát választották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé a nézők.

A színészek kategóriájában a legtöbb szavazatot Rudolf Péter és Szacsvay László kapta.

A táncművészek közül Bodor Johanna és Zsuráfszky Zoltán került a Halhatatlanok Társulatába.

Az operaénekesek közül Zempléni Máriát és Bede-Fazekas Csaba választották a „Halhatatlanok" közé.

Bodor Johanna az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, borzasztóan boldog, megtisztelőnek tartja a címet és szívből gratulált az újonnan választott tagoknak is. A táncművész azt üzente a fiatalabbaknak: kitartás, megéri kitartani és alkotni.

A Halhatatlanok Társulatát a Magyar Televízió egykori kulturális műsorszerkesztősége, a Stúdió kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin hozták létre 1996-ban, egy portrésorozat ötlete nyomán. A társulat Örökös Tagjait a nagyközönség választja meg azon előadóművészek közül, akikről úgy vélekedik, hogy tehetségükkel, a nemes célok melletti kiállásukkal, valamint a rendelkezésükre álló eszközökkel sokat tettek a kultúráért, a művészetért és a társadalomért. Az Örökös Tagság elnyerése még a sikerhez legjobban hozzászokott színészek számára is nagy megtiszteltetés.

Eredetileg a közönség tíz színpadi művésznek ítélte oda a díjat. Jelenleg neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában (színésznő, színész, operaénekes, táncművész) jelöl ki négy-négy művészt, akiknek a neve felkerül a szavazólapra, amelyet országos, illetve regionális napi- és hetilapok több alkalommal közölnek. A nézők szavazatai alapján végül kategóriánként két-két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata. Ők a legújabb Örökös Tagok.

A közönség megszavaztatása, ezáltal a díjak odaítélése – pénz, illetve hivatalos támogatottság hiányában – 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között szünetelt. 2013-ban a Klubrádió vállalta, hogy – folytatva a korábbi hagyományt – teret ad a szavazásnak, a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak. Támogatásukkal két évfolyam (2013, 2015) készült el, majd ismét szünet következett.

Öt év kihagyás után, 2020-ban az ATV keltette újra életre és vállalta a szavazás lebonyolítását, a gálaműsort, valamint a hagyományos lábnyomok elkészítését és kihelyezését.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink