Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-28 17:40:00

Az immunológus elmondta: ez mutatja valójában, védettek vagyunk-e a koronavírus ellen

Lisziewicz Julianna a Spirit Fm Aktuál című műsorában egy friss tudományos publikáció alapján azt mondta: nem az antitest, hanem más vérösszetevők alapján mérhető a koronavírus elleni védettség.

Kampány zajlik a közösségi médiában, petíció is indult, amely azt szeretné elérni, hogy harmadik oltást is kapjanak a Sinopharmmal oltott állampolgárok – mondván, hogy az nem eléggé hatásos. Lisziewicz Julianna szerint az antitest-szám – amit mostanában sokan megméretnek – nem korrelál a védettséggel. Most jelent meg ugyanis egy tanulmány a Nature Medicine magazinban, ami megmutatja, hogy a „neutralizáló antitest”, – nem ennek számát méretik meg mostanság – ami megakadályozza a vírus bejutását a sejtbe, az korrelál a védettséggel. Minél magasabb ezek száma a vírus vagy az oltás után, annál hosszabban és annál jobban vagyunk védettek – jelentette ki a szakember. Felesleges tehát méregetni az antitest számot – tette hozzá Lisziewicz. Szerinte a „T sejtes” választ érdemes megnézetni vagy a „neutrális antitest” számot, ha a védettségünkről valós információkat akarunk kapni.

A Sinopharm vakcina hatásosságával kapcsolatos hírekre reagálva az immunológus azt mondta: a tisztánlátás kapcsán persze számít az, hogy 65 év felettiek körében csak néhány fő esetében tesztelték a kínai vakcinát, azt azonban tudni kell, hogy minden vakcina, tehát nem csak a Sinopharm, az idősebbekben kevésbé működik az immunrendszerük miatt. A kínai vakcina engedélyezése a hatásosság biztonság és a minőség függvénye. „A hatásossága rendben van, biztonságos és úgy gondolom, hogy jó minőségű is” – jelentette ki.

Nem tudni még, meddig tart a védettség a Covid-oltás után, de az biztos, hogy minél erősebb az immunválasz, annál lassabb lehet a védettségi idő csökkenése – mondta a szakember. Amelyik vakcina erősebb immunválaszt produkál, az tovább ad védettséget - mondta. Ez ugyanakkor nem visszafelé nem feltétlenül igaz, hogy akinek meg sem kottyant az oltás, annak rossz az immunválasza, így kevésbé védett. Erre ugyanis nincsenek adatok – tette hozzá Lisziewicz Julianna.

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink