Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-15 17:07:00

Karácsony Gergely: trónfosztásra van szükség

A Párbeszéd már pénteken bejelentette, hogy a főpolgármestert támogatja miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson. A felkérést Karácsony Gergely elfogadta, szombaton több helyszínről jelentkezett be, majd délután programismertető beszédet mondott.

Karácsony először megköszönte azoknak, akik végigkövették vele az utat Nyírtassról Budapestig. Hangsúlyozta, hogy nem kevés tépelődés után állt ki a nyilvánosság elé: „A komoly döntések, komoly megfontolást érdemelnek” – kezdte a programismertetőjét Karácsony Gergely. Elfogadta a Párbeszéd, az MSZP és az LMP felkérését.

„Szeretném hinni, hogy büszke lenne ma” – mondta édesapjáról a miniszterelnök-jelölt, akit kiskorában vesztett el Nyírtasson egy közúti balesetben. Úgy fogalmazott, hogy „változás kell és jóvátétel”: a 99 százalék javát kell szolgálni. Karácsony egy olyan országot vízionál, ahol senkinek nem kell nyomorognia.

„Nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény” – idézte Deák Ferenc szavait, és aláhúzta, hogy a kormányváltás együtt kell járjon azzal, hogy igazságot tesznek. Emberségesebb és méltányos Magyarországot szeretne.

Trónfosztásra van szükség - szögezte le Karácsony, és azzal folytatta, hogy senki számára ne lehessen a hatalom uralkodás. Kifejtette, hogy nem helycserére, visszavágóra van szükség: „Nem tudok és nem is akarok ilyen lenni” – hozzátette azt is, hogy leszámolás helyett elszámolás kell, bosszú helyett jóvátétel.

Szabadság, béke, emberség

Mi hiányzik a magyarok életéből? – tette fel a kérdést a jelenlegi főpolgármester. Szerinte a szabadság, a béke és az emberség. Úgy fogalmazott, hogy a hatalmon lévők diktálnak és nem szolgálnak, folyamatosan újabb és újabb bűnbakot találnak, uszítanak, a magyart a magyar ellen hergelik. Karácsony véleménye alapján az országban nagy a megosztottság, nyugodt hétköznapokat kell megteremteni.

Kijelentette, hogy a politika nemcsak lehet más, hanem másnak kell lennie: újraegyesítené Magyarországot. Egy olyan országot látna maga előtt, ahol nem hazaárulózza le senki a másikat. Arra buzdít mindenkit, hogy a „vagy” helyett az „és” kússzon be az életünkbe: a nemzeti szuverenitás és a társadalom fejlődése nem zárja ki.

Nem Európa vagy nemzet, hanem Európa és nemzet, nem Budapest vagy vidék, hanem Budapest és vidék. Nem fideszes vagy ellenzéki: egyetlen haza van – sorolta Karácsony Gergely. Szerinte egyesítő tettekre van szükség többek között a járvány leküzdéséhez, a színvonalas egészségügy megteremtéséhez, a korrupció felszámolásához, a munkahelyek megőrzéséshez.

A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz – szögezte le a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje. „Itt az ideje, hogy mi is belevágjunk” – mondta.

Karácsony a programismertetőjében arról beszélt, hogy újra végig kell gondolni, hogy hogyan szeretnénk élni ebben az országban. Szerinte nem bízhatjuk azokra, akik számára a hatalom a pénz forrása, a kiváltságos egy százalék pedig nem szabhatja meg a 99 helyett, hogyan éljenek. A jelenlegi polgármester hozzátette, hogy megérhetjük ezt a változást.

Azt hangoztatta, hogy nem kell minden politikai beszédnek úgy hangoznia, akár egy puska ropogása, és miért ne lehetne többször hallani szelid szót.

„Ha nem állítjuk meg a kormányt, elviszik mindenkünket” – folytatta Karácsony Gergely, és példaként felhozta a Diákvárost, a nyugdíjat, a Balatont, de ide sorolta a barátságokat vagy az európai és nemzetközi szövetségeseink lehetséges elvesztését is. Karácsony a saját szavai szerint nem hajlandó meghátrálni: „Se megszokni, se megszökni, inkább felvenni a kesztyűt”.

Úgy érzi, nemcsak a kormányt kellene lecserélni, hanem szükség volna a politika megváltoztatására. A miniszterelnök-jelölt azt részletezte, hogy szerinte képtelenség együttműködni a kormánnyal. De amit még fontosnak tartott kiemelni, hogy a kampányidőszak alatt sem hagyja magára egyetlen percre sem a budapesti önkományzatot.

99 mozgalom

Karácsony végül azt ecsetelte, hogy az ellenzéki erők megértették, hogy muszáj összefogni. Az előválasztáson pedig szeretné, ha nem a kormány szidásában versenyezne az ellenzék, hanem bebizonyítanák, hogy képesek egyben tartani és megerősíteni az összefogást.

Karácsony mosolyogva tette hozzá, hogy neki valószínűleg az angoltanárától is kell tanulnia.

Jóvátétel, a jogállam helyreállítása, a köztársaság újraépítése a cél – mondta. Szerinte szükség van mindenkire, a konzervatívokra, a tradíciókra és a liberálisokra, a baloldalra és a zöldekre is, szükség van a hivatásos politikusokra és a civilekre, a szabad sajtóra és a közösségekre.

Befejezésül a 99 mozgalmat hívta életre, ami a pártok mellett szorgalmazza a változást. A kiváltságos egy százalék trónfosztása a 99 százalék érdekben - folytatta.

„Tegyük jóvá Magyarországot” – összegzett Karácsony Gergely.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink