Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-10 13:19:00

Felmérés: ennyit voltak hajlandók fizetni átlagosan egy albérletért Budapesten áprilisban

A lakást bérlők Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi díjat voltak hajlandóak fizetni az albérletekért áprilisban, ez 7,6 százalékkal haladja meg a tavaly decemberben mért mélypontot, amikor az átlagos keresleti díj 126 ezer forint volt - közölte a Rentingo.com albérletkereső hétfőn az MTI-vel.

Felmérés: ennyit voltak hajlandók fizetni átlagosan egy albérletért Budapesten áprilisban

A trend összekapcsolható az enyhülő járványhelyzettel, az oltások számának növekedésével, és az ennek hatására bejelentett lazításokkal - mutatnak rá a közleményben - tudósít az MTI.

A nyitásnak köszönhetően újrainduló szolgáltatószektorban a foglalkoztatottak számának emelkedésével párhuzamosan egyre többen keresnek albérletet, és a szektorban dolgozók fizetőképessége is nő - teszik hozzá.

Arra is rámutattak, hogy a keresleti oldalon tapasztalható lassú élénkülés ellenére a bérbeadók egyelőre még visszafogottak: a kínálati árak alig változtak az év eleje óta, a márciusi 139 500 forintos mélyponthoz képest csupán 3 százalékkal emelkedtek.

Áprilisban a bérbeadók átlagosan 143 ezer forintot kértek kiadó lakásukért, ez még mindig elmarad az egy évvel korábbi 148 ezer forinttól, amikor a koronavírus-járvány első hulláma egyszerre okozott kínálatbővülést és keresletcsökkenést az albérletpiacon.

Hozzátették, óvatosságot jelez az is, hogy a bérbeadók 21 százaléka továbbra is egy havi kauciót kér.

Az erősödő kereslet hatására tovább szűkült az árolló a kínálati és a keresleti oldal között, ezért a Rentingo.com szerint a megfelelően megállapított bérleti díjnál most rövid idő alatt találnak bérlőt a tulajdonosok.

Mivel az élénkülés várhatóan tovább tart, a következő hónapokban a kínálati bérleti díjak is lassú emelkedésbe kezdhetnek - olvasható az albérletkereső közleményében.
A 2017 végén indult Rentingo.com olyan bérbeadási platform és közösségi oldal, amely összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket.

Az oldal elsődleges célja, hogy átláthatóvá tegye a lakáskiadás folyamatát a hirdetés megfogalmazásától a bérbeadó és bérlő bemutatkozásán és beazonosíthatóságán keresztül a bérleti szerződés megkötéséig. A platform regisztrációval szűri és biztosítja, hogy transzparens bérleti ügyletek születhessenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink