Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-27 05:26:00

Ha nem viszik iskolába a gyermeket, nem zárják le a jegyeit?

Nem változott a tendencia, továbbra sem küldik a gyerekeket iskolába azok a szülők, akik tartanak a járványtól. Az iskolák alsó tagozatán egy hete kezdődött a jelenléti oktatás, és egy hete járhatnak a kisebbek az óvodákba. A PDSZ szerint vannak olyan iskolák, ahol a gyerekeket és a szülőket az osztályismétlés kilátásba helyezésével – ahogy fogalmaztak – kényszerítik vissza a padba a diákokat. Az ATV Híradójának riportja.

Országos átlagban az iskolákba az alsó tagozatosok három negyedét vitték a szülők a múlt héten, míg az óvodákba a gyermekek két harmadát. A köznevelésért felelős államtitkár szerint csökkenni fog a hiányzók aránya, bár a múlt héten sokat nem változtak a számok.

„Ezek az arányok maradtak. Kis növekedés már látszott, de nagyon sokan, akik otthon tartották a gyereket, kivették arra a hétre a szabadságot. Mindenképpen lassú növekedésre számítok” –nyilatkozta Maruzsa Zoltán.

A szülők egyik érdekvédelmi szervezetének aktivistája, Burai Vera azt mondta híradónknak, hogy ők is kapnak olyan visszajelzéseket, melyek arra utalnak, hogy az iskolák nem mindig működnek együtt a szülőkkel.

„Azzal is fenyegetőznek, hogy nem kapnak elegendő számú osztályzatot, és emiatt nem lehet őket lezárni. Tehát igen, vannak olyanok, akik meg is írták nekünk, hogy azért engedik vissza a gyereküket, mert nem tudják őket otthon tartani” –magyarázta a szülő.

A PDSZ-nél úgy látják: akik eddig sem vitték a gyerekeiket a közösségbe, azok ezután sem fogják.

Nagy Erzsébet, a szervezet országos választmányának tagja úgy látja:

van olyan, aki azért „törik meg”, mert nem akarja, hogy a gyermekeiknek osztályozó vizsgát kelljen tenni.

„Tehát ott, ahol nem együttműködő az iskola, ott bizony vannak olyanok, akik bekényszerülnek az intézményekbe” –tette hozzá.

A debreceni Huszár Gál Általános Iskolában van olyan osztály, ahol több mint fele hiányzik a gyerekeknek.

Máté József, az iskola igazgatója szerint ez a tanítókat állítja nehéz helyzet elé:  ilyenkor a digitális távoktatást folytatniuk kell, ugyanakkor viszont a délelőttjeiket az iskolában töltik, jelenléti oktatással.

Országos adatokat is szerettünk volna megtudni a hiányzásokról, és arról, hogy van-e olyan iskola, amelyet a fertőzés miatt be kellett zárni, ezért megkérdeztük az EMMI-t. Megírták, hogy  az iskolákban a gyerekek 75 százaléka, az óvodákban 60 százalékuk jelent meg, azóta az arány fokozatosan nőtt. A mai adatok kedden, vagy szerdán állnak majd rendelkezésre.

Maruzsa: Az alsósok háromnegyede jár iskolába

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink