Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 13:46:00

Tűzgyújtásra buzdítja a gazdákat az agrárminiszter a tilalom ellenére

Nagy István szerint az aszály és a koronavírus-járvány mellett a gyümölcstermelőknek a fagyokkal is meg kell birkózniuk.

Emberfeletti küzdelmet folytatnak” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Nagy István a magyar gazdákról.

A miniszter arra buzdítja őket, hogy fagy miatt az országos tűzgyújtási tilalom ellenére, tűz- és füstképzéssel védjék az éppen virágzásnak indult ültetvényeket, ugyanis a védekezés kivételt jelent a tilalom alól – számolt be az MTI.

A gazdák figyelmét ugyanakkor felhívta arra, hogy a tűz- és füstképzés előtt tájékoztassák a helyi tűzoltóparancsokokat a védekezés módjáról.

A miniszter arra kérte a termelőket, hogy mérjék fel a károkat, mert az idén is számíthatnak a kármentesítési alap támogatására.

Mint mondta, a gazdák munkája felmérhetetlen kincs, annál is inkább, mert

Magyarország egyik fő gazdasági erejét az agrárium és az élelmiszeripar jelenti. Ezért a kormány mindent megtesz, hogy olyan jogszabályi környezetet hozzon létre, ami kiszámíthatóvá teszi a gazdálkodást és biztosítja a gazdák jövőjét.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudja megjósolni a fagykár miatti terméskiesés mértékét. Ugyanakkor közgazdasági törvény, hogy ha egy gyümölcsből kevesebb terem egy évben, az általában megdrágul - jegyezte meg Nagy István.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink