Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 04:41:00

Szakértő: „Az oltás teknősét a járvány nyula lehagyja”

Az Európai Járványvédelmi Központ korábbi szakértője szerint csak akkor lehet eredményes a járvány elleni védekezés, ha a korlátozások fenntartását és az oltási kampányt kombináljuk. A korlátozások nélküli terjedés órája ugyanis gyorsabban jár, mint az oltásokból felépülő védettségé.

„Gyorsabban fertőződünk, mint ahogyan védettek leszünk” – foglalta össze korábbi kijelentésének lényegét az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Balkányi László szakértő. Míg a fertőzöttek száma heti szinten sokszorozódik, ezzel párhuzamosan az oltás csak hetek alatt képes védetté tenni az embereket.

A harmadik fázisú vizsgálatok miatt tudjuk, hogy a népességben hogyan alakul a védettségi szint, egyenként azonban teljesen különbözőek az immunrendszeri válaszok, senki nem tudja megmondani – bizonyos vizsgálatoktól eltekintve – hogy kinél mikor alakul ki a védettség - figyelmeztetett a Balkányi.

Problémásnak látja a nyitás kérdését is, elmondása szerint egyetlen szakértő sem támogatja a döntést. A dolgot meg kellene fordítani, a fejéről a lábára állítani – vélekedik. „A szakértőknek kellene összeülni és konszenzusra jutni, amely konszenzust a kormánynak végre kellene hajtania.”


A műsorban egy gondolatkísérletre is buzdított, aminek tanulságát a következőkben vonta le: „Sokkal jobban járnánk, ha két hétre bezárnánk, hiszen akkor megszűnnének a fertőzési láncok. Ezt úgy lehet kifejezni, hogy az oltás teknősét a járvány nyula lehagyja. Ezért a nyúl elé akadályokat kell tenni, fenn kell tartani az korlátozásokat mind addig, amíg az átoltottság a lehető legmagasabb szintet el nem éri” – magyarázta.

Kitért arra is, hogy vajon miért ilyen magas a halálozás aránya Magyarországon. A több faktorból összeálló jelenség egyik oka, hogy a magyar népességben idősek és krónikus betegek aránya igen magas, valamint az ellátás minősége és az ahhoz való hozzáférés is különböző szinten mozog a többi országhoz képest.

„Utólag kimutathatóak lesznek azok a rossz politikai döntések, amik átírták a járványügyi védekezés szakmai protokollját, de emellett fontos látni, hogy a korábbi világjárványokhoz képest sokkal sikeresebb a védekezés világszinten, hiába érezzük azt néha lassúnak vagy megkésettnek” – zárta gondolatait Balkányi.

Jól kezeli a járványt a kormány?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink