Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 08:03:00

Hallgatók szerint rasszista, szexista kijelentéseket tett egy szegedi történész oktató

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán oktat Gulyás László történész. Diákjai panaszlevélben állítják, hogy elfogadhatatlan megjegyzéseket tett óráin.

A szeged.hu jutott hozzá ahhoz a panaszlevélhez, amelyet a diákok nyújtottak be, ezekből említünk mi is néhányat.

A levelet író hallgatók elmondták, hogy a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadását online formában tartották meg. A diákok elmondásában egy társuk Győzike képével jelentkezett be az előadásra, mire Gulyás így reagált:

„Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...”

Az oldal beszámolója szerint az óra egy pontján Gulyás László arra kérte hallgatóit, hogy minősítsék prezentációját, amire valakitől a „tökéletes” választ kapta. Az oktató válasza erre az volt: 

„Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó”.

A diákok továbbá azt írták levelükben, hogy Gulyás többször „fekáknak”, egy alkalommal pedig „rendkívül csúnya niggereknek” nevezte az amerikai feketéket.

További megjegyzései, amelyeket a hallgatók kifogásoltak, az amerikai vezetéshez kapcsolódik: a levélben az áll, hogy az oktató Joe Biden elnököt „félhülyének” titulálta, az alelnökről pedig így nyilatkozott: 

„A nőnek a nevére nem is emlékszem... Kamala Harris, én csak fekete r*bancnak szólítom.”

A diákok arra is panaszt tettek, ahogy Gulyás őket kezelte az órán. Elmondásuk szerint megjegyezte, hogy „jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”.

Egy, az online közvetítésről távozó hallgatója kapcsán úgy fogalmazott:„a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

Gulyás reakciója

A lap megkereste az érintett oktatót, aki a kövektekző választ adta:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

A Szegedi Tudományegyetem oktatást segítő online felületén, a CooSpace-en a történtekre reagálva pedig Gulyás László bejegyzsét tett közzé a Migráció és Menekültügy a XX. században című kurzust felvett hallgatóinak. Ebben „sunyi magatartásként” jellemezte a panaszlevél megírását. Szerinte az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alap csináltak az ifjú kommunisták. 

„Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.”

Arra kérte azokat a hallgatókat, akik nem értenek vele egyet, vagy nem tetszenek nekik az előadáson elhangzottak, hogy adják le a kuruzust.

A Szegedi Tudományegyetem Etikai Szabályzata úgy fogalmaz, hogy az egyetem nem elkötelezett egyetlen vallás, egyház vagy világnézet mellett sem, vallási és világnézeti kérdésekben semleges és toleráns. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink