Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-02 13:20:00

Nemzetközi jogász: A Fidesz a politikai erejéhez képest sehol nincs az Európai Parlamentben

Lattmann Tamás szerint a a Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel megkezdett együttműködésből a Fidesz profitálhat a legtöbbet. A „reneszánsz együttműködés” ugyanakkor csak egy politikai hívószó: a lengyel-magyar-olasz együttműködés előtt egy nagyon hosszú út áll még.

Több mint kétórás megbeszélést tartott Budapesten Orbán Viktor Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel a vakcinabeszerzésről, valamint Európa jövőjéről. A találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentették: a felek közös Európai Parlamenti frakció létrehozásáról még nem, de egy „reneszánsz együttműködésről” megállapodtak.

Lattmann Tamás szerint a „reneszánsz együttműködés” csak egy politikai hívószó: a lengyel-magyar-olasz együttműködés előtt egy nagyon hosszú út áll még, ez a folyamat kezdődött most meg a budapesti megbeszéléssel.

A nemzetközi jogász az ATV Start című műsorában arról is beszélt: valószínűleg minden három fél elégedetlen jelenlegi pozíciójával az EU-ban: ahogy az a politikában lenni szokott, mindenki följebb szeretne kerülni – magyarázta Lattmann.

A szakértő szerint ebből az együttműködésből a Fidesz profitálhat a legtöbbet, ugyanis ők azok, akik a valós politikai erejükhöz képest sehol nincsenek az EP erőjátékában: függetlenként nem nagyon van érdekérvényesítő-képességük. A lengyel és az olasz politikai szereplő nagyjából valós súlyának megfelelően képviselteti magát egy meghatározott EP-frakcióban.

A papírforma szerint egyébként e három fél képviselőinek egyesülésével az Európai Parlament második legnagyobb frakciója jöhetnek létre, ám Lattmann erre nem lát reális esélyt. Elmondása szerint ugyanis sokan vannak a képviselők közül, akik elégedettek jelenlegi pozíciójukkal, ráadásul a Fidesz orosz-szimpatizációján a lengyelek nem osztoznak.

Lattmann szerint azt mindenképpen fontos szem előtt tartani, hogy most három olyan ember találkozott, akiknek van kormányzati vagy ahhoz közel álló lehetőségük van. „Több más európai politikai párt ennek a társaságnak a farvizén, jellemzően nem szokott kormányozni” – magyarázta.

Orbán Viktor Matteo Salvinivel és a lengyel miniszterelnökkel tárgyalt Budapesten

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink