Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-31 18:27:00

Érettségi: félnek a diákok, az EMMI nem tervez változtatást

Sok érettségiző nem szívesen menne vissza az iskolába április 19-én. Attól tartanak, hogy egy esetleges megfertőződés éppen az írásbeli vagy a szóbeli vizsgát tenné lehetetlenné. Több tízezer diák azt kéri a kormányzattól, hogy egyáltalán ne legyen szóbeli érettségi. Az EMMI híradónkkal közölte: jelenleg nem tervezi az érettségi vizsga elhagyását.

Végzős diákok: Mit ér két hét az iskolában érettségi előtt?

 

Szavazást indított az érettségiről és a jelenléti oktatás visszaállításáról az eduline.hu. Az oktatási portál szerkesztője, Csik Veronika a szavazás eredményeit összegezve híradónknak arról számolt be:

az április 19-ei nyitás a diákok véleménye szerint inkább jelent veszélyt, mint hasznot. Úgy gondolják, két hét felkészülés „már semmit sem ér”, ugyanakkor attól kifejezetten tartanak, hogy még az érettségi előtt megfertőződnek.

A híradónknak nyilatkozó Furák Janka, a Herman Ottó Gimnázium diákja hat tárgyból vizsgázik, mégsem az izgalom a legerősebb, amit érez. „Szerintem a legjobb szó az az üresség” – fogalmazott. Számára fontos lenne, hogy újból együtt legyen osztálytársaival, és valamit visszakapjon abból, amit a járvány elvett. Úgy véli, ha visszamennének, az a két hét talán visszaadná a végzősséggel járó érzést, és a reményt hogy talán ballagásuk is lehet valamilyen formában.

Délután már 24 ezernél is többen aláírták azt a petíciót, amelyben a kezdeményezők a szóbeli érettségi eltörlését kérik a kormányzattól. A témában egyébként 20 különböző aláírásgyűjtés zajlik.

Hegedüs Barbara, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium érettségiző diákja is nyilatkozott híradónknak. Azt modnta, az ő osztálya is megosztott a kérdésben. Szerinte már az is nagy könnyebbség lenne, ha az emelt szintű érettségiket mindenkinek a saját iskolájában tartanák, így nem érintkeznének plusz új személyekkel.

A budapesti Szent Imre Gimnáziumban online, szóbeli próbaérettségit tartottak történelemből. A történelemtanár híradónknak arról számolt be, hogy a diákok 80 százalék, vagy afölött teljesítettek. Lakatos Máté azonban úgy véli: ahol nem fontos az érettségi osztályzata, ott tehetne engedményeket az oktatási kormányzat. Esetükben lentebb vinné a százalékhatárokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma híradónk kérdésére közölte:

jelenleg nem tervezi a kormány az érettségi elhagyását, sem területi alapon eltérő rendszerben történő megvalósítását. 

A tárca hozzátette: a járvány óta már két vizsgaidőszakot sikerült lebonyolítani: biztonságosan és zökkenőmentesen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink