Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-25 18:39:00

Pedagógusok oltása: szeretné látni az oltás menetrendjét a PSZ

272 áldozat - ilyen sokan még nem haltak meg egyetlen nap alatt a koronavírus miatt Magyarországon. Közben a kormány bejelentette, hogy elkezdődik a pedagógusok oltása. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, április 12-én vagy 19-én kinyitják az iskolákat. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete örül a döntésnek, de nem értik, hogy mért csak most került rájuk sor. Az ATV Híradó riportja.

Üres iskolák, az otthonokban viszont állandóan foglalt számítógépek. Home office-os munka a szülőknek, és online tanóra a gyerekeknek. A középiskolások november közepe óta nem jártak a tantermekben. Arról pedig március elején döntött a kormány, hogy az óvodák és az általános iskolák is bezárnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák - az általános és a középiskolák is, na meg persze az óvodák. Ez a miniszter szerint legkorábban április 12-én vagy 19-én következhet be.

"Azt megelőzően, hogy az iskolák újranyitnának, be fogjuk oltani a tanárokat, óvonőket" - tett hozzá Gulyás.

A PDSZ és a PSZ örül annak, hogy elkezdődik az oltás, de egyik szervezet sem érti, hogy miért csak most, és remélik, hogy minden olyan munkatárs be lesz oltva, akik gyerekekkel találkoznak. A Pedagógusok Szakszervezete Híradónknak azt is elmondta: szeretnék látni az oltás menetrendjét.

"Az iskolákat csak abban az esetben nyissák újra, ha nem csak hogy beoltották a köznevelésben, közoktatásban dolgozókat, hanem azért nagyjából az első oltás utáni védettség kialakul" - nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

A PDSZ azt viszont nem tartja helyesnek, hogy áprilisban nyitni szeretnék az iskolákat, egy általuk végzett felmérés szerint ugyanis, amelyben több, mint 5000-en vettek részt, a válaszolók 30%-a akár sztrájkolna is, hogy ilyen járványügyi adatok mellett ne kelljen jelenléti oktatásban részt venniük.

"Konkrétan életveszélyes lépésnek tartjuk, még akkor is, ha akár a mai napon megindulna a beoltásunk, hiszen nyilvánvaló, hogy addig a védettség nem tud kialakulni, és mindannyian tudjuk, hogy mi egy olyan populációval kell, hogy dolgozzunk tartósan, akik még nagyon sokáig nem lesznek beoltva" - fogalmazott Híradónknak Nagy Erzsébet.

Védekezés az ATV-ben

Eközben négy hete minden csütörtök délelőtt megáll a tesztelőkocsi az ATV épülete előtt, a #Bochkor vendégei ugyanis csak úgy léphetnek be a televízió székházába, ha van friss negatív koronavírus-tesztjük.

"Egy 10 perc alatt van meg az eredmény, és aki negatív, az mehet dolgozni" - mondta el Wisinger János, a #Bochkor producere.

Bochkor Gábor az egyetlen, akinek nem kell teszt, ő ugyanis már átesett a fertőzésen, és az első oltáson is túl van. "Én az atv policyja szerint mint műsorvezető, maszkot viselek, a vendégeknél opcionális" - mondta a műsorvezető.

Az óvatosság a járványügyi adatok alapján is egyre fontosabb. A legfrissebb számok ismét nagyon magasak. Elhunyt 272 beteg, ennyi áldozat a járvány kezdete óta nem volt, majdnem 12 ezer embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 1467-en vannak.

Beoltják a pedagógusokat, április 12 vagy 19 nyithatnak az iskolák

 

Ajánlom

További belföldi híreink