Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-26 06:28:00

Molnár Csaba: “meg szeretném győzni Dobrev Klárát arról, hogy induljon miniszterelnök-jelöltként”

Az Orbán-kormány legnagyobb bűne az, hogy május-július között úgy döntött, nem foglalkozik a járvánnyal - nyilatkozta Molnár Csaba, a DK alelnöke a Spirit FM Harcosok Klubja műsorában. Azt is elárulta, hogy meg akarja győzni Dobrev Klárát a miniszterelnök-jelöltként való indulásról.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke volt a Harcosok Klubja vendégeként elárulta, hogy tavaly márciushoz képest a párt támogatottsága 140-150 ezer plusz szavazóval nőtt, ezzel megerősödött az ellenzéki vezető pozíciójuk.

“Az ország iszonyú rosszul jön ki ebből a válsághelyzetből, úgy a DK-nak, ha saját támogatottságát nézi, nincs oka panaszra, hiszem nagyon jelentős támogatottságot hozott nekünk az elmúlt év” - mondta Molnár. A politikus leszögezte, jobban örülne annak, ha nem lett volna járvány, nem halt volna meg 18 ezer ember és cserébe a DK támogatottsága sem nő.

A DK nem csak a miniszterelnök-jelöltjét, de még az egyéni körzetekben lévő jelöltjeit sem nevezte meg még. Azt gondolják, hogy egy szeptember-októberi előválasztásra nem kell elkapkodni a jelöltek megnevezését. Valamikor április végén, május elején fognak eljutni odáig, hogy megjelöljék mind a képviselő- és miniszterelnök-jelölteket.

“Én személy szerint, a DK ügyvezető alelnökeként, a DK-s kampányok örökös és hagyományos vezetőjeként, meg szeretném győzni Dobrev Klárát arról, hogy induljon miniszterelnök-jelöltként”

- jelentette ki Molnár Csaba. Szerinte Dobrev Klára esélyes, jó miniszterelnöke lenne Magyarországnak, és abban is biztos, hogy képes lenne legyőzni Orbán Viktort. Azt is megjegyezte, hogy ez még nem döntés, konkrét határozat erről majd április vége felé fog születni.

Az egyéni jelöltekről egyfordulós, a miniszterelnök-jelöltről kétfordulós előválasztáson lehet majd szavazni. Molnár ennek kapcsán elmondta, hogy ők szeretnének mindenhol beszállni a versenybe, mind a 106 körzetben saját jelölttel kívánnak jelen lenni, az, hogy ez esetleg civil személy lesz, majd eldől.

Azt is elmondta, hogy az előválasztás akkor lesz számukra sikeres, ha három dolog bekövetkezik: az első az az, ha magas lesz a részvétel, a másik az, hogy legyen valódi verseny, igaz, jó jelöltek versenyezzenek egymással. A harmadik pedig a DK saját érdeke, azt szeretnék ugyanis, ha a körzetek többségében a DK győzedelmeskedne.

“Sehol nem lesz olyan jelöltünk, akit a helyi választópolgárok ne ismernének” -magyarázta a DK alelnöke.

A kormány járványkezelésével kapcsolatos éles kritikák kapcsán Molnár kijelentette, hogy nem egy nem létező célhoz vagy ideához akarja viszonyítani a kormány válságkezelését, hanem két egyszerű dologhoz: amit Orbán Viktor ígért, és ahogy más európai országok csinálják. Molnár szerint mindkettőben rosszul szerepel a kormány.

Az egymillió főre vetített halottak számában Magyarország megelőzte Belgiumot. Molnár Csaba elmondta, hogy két jelentős különbség van a két ország járványkezelése között. Az egyik az, hogy Belgiumban tavasszal volt magas az elhunytak száma, míg most szerdán 24-en, Magyarországon pedig 250-en vesztették életüket a koronavírus miatt. Azok az országok, ahol a szörnyű járványügyi tapasztalatok történtek, azok mind tavasszal voltak, amikor még nem lehetett tudni, hogy mi ez. Ezek az országok a saját tapasztalataikból őszre felkészültek, Molnár szerint ennek eredménye az, hogy Belgiumban szinte nincsen harmadik hullám. “Orbán-kormány igazi bűne az, hogy májustól júliusig úgy döntött, nem foglalkozik ezzel” - mondta a DK alelnöke.

A másik nagy különbség Molnár szerint a folyamatos titkolózás és hazudozás, Belgiumban pedig mindenki tudja, hogy kit, mikor és milyen vakcinával fogják beoltani, itthon pedig ezeket úgy kell kiperelni.

Molnár Csaba azt mondja, hogy a sikeres járványkezeléshez azt kellett volna a kormánynak csinálnia, mint minden egyes járványt jól kezelő országnak: széleskörű ingyenes tesztelést és állami, eredményes kontaktkutatást. Ingyenes tömeges tesztelés nem volt, a szétvert közigazgatás pedig nem képes profi kontaktkutatásra.

“Annyira leépült a magyar állam gépezete, ha jön egy valódi probléma, akkor ledöglik” - vélekedett az EP-képviselő.

Molnár szerint a mostani válság kezelésével megdőlt annak a mítosza, hogy a kormány “legalább kormányozni tud”, van ebben rutinjuk.

A teljes beszélgetés a Harcosok Klubja Spotify-oldalán hallgatható vissza. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink