Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-24 06:11:00

Gyermekorvos: el kellene kezdeni a gyermekek oltását

Ugrásszerűen nőtt a gyerekek megbetegedésének száma az előző hullám csúcsához képest. Szeptember-októberben is relatíve sok volt a pozitivitás, de köztük elhanyagolható volt a kórházba kerültek száma, jelenleg viszont egyre többen kerülnek kórházba - mondta Póta György gyermekorvos.​

A beoltottak száma növekszik, ezzel együtt az oltási hajlandóság is, a lakosság 69 százaléka tervezi az oltást. A legnagyobb bizalmatlanság jelenleg a AstraZenecaval szemben van.

Póta György gyermekorvos az ATV Startban elmondta, hogy az elmúlt 2-3 hétben ugrásszerűen nőtt a gyerekek megbetegedésének száma az előző hullám csúcsához képest. Szeptember- októberben is relatíve sok volt a pozitivitás, de köztük elhanyagolható volt a kórházba kerültek száma.

A harmadik hullámban nemcsak az érintett gyerekek száma nagyobb, hanem köztük is előfordul a súlyos lefolyású megbetegedés, ami eddig nem volt gyerekre jellemző. Ilyen értelemben új megítélés alá kerülnek a gyerekek.

Mint mondta, a gyerek és felnőtt betegek között van egy nagy különbség:

a gyerekek tovább tudnak kompenzálni, nem látszik annyira a súlyosan betegség, hirtelen éri el őket az összeomlást.

Nem kell minden egyes hőemelkedéses gyereket kórházba vinni, ugyanakkor fontos kontaktusba lenni az orvossal, hogy ha a tünetek rosszabbra fordulnának, azt egyből fel lehessen ismerni.

Masszív tapasztalat és vizsgálat a szituáció miatt nincsen az oltások mögött. Ezért lenne fontos, hogy induljon meg a gyerekek oltása. Nem lehet véget vetni a járványnak, amíg a gyerekek szabadon hozzák-viszik a fertőzéseket - mondta az orvos.  

A legnagyobb transzmissziós korosztályt ugyanis az óvodások és kisiskolások jelentik, addig ugyanis nem lesz vége a járványnak, amíg őket nem tesszük védetté. ​

Az orvos szerint a krónikus beteg gyerekek egy részét nem tudják oltani, nem kísérleteznek. A 16 éves feletti gyerekeket el kellene kezdeni, a Pfizer adható 16 felett. A gyermekorvos elmondta, hogy krónikus betegeket kellene köztük oltani. Azt is kijelentette, hogy kötelező gesztusértékű dolog lenne a pedagógusok soron kívüli oltása, ha a kormány fenn akarja tartani a közoktatást.​

Újabb két vakcinát engedélyeztek a magyar hatóságok

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink