Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-18 20:26:00

Karácsony kér egy kis időt, hogy át tudja gondolni, indul-e miniszterelnök-jelöltként

A főpolgármester először szeretne túljutni azon a nehéz időszakon, amin Budapest keresztülmegy, utána lehet hatalmi kérdéseken gondolkodni. Karácsony szerint nem kell regionális lezárás, viszont szigorításokra szükség lehet.

Tárgyalások kezdődnek a főváros és a kormány között az uniós forrásokról

 

Az uniós források felhasználásáról és a kormányzati támogatásokról egyeztetett a kormány és a főváros. A tárgyaláson megegyeztek arról, hogy az Egészséges Budapest Program pénzeiből 10 milliárd forintot a kerületi önkormányzatoknak ad át a kormány egészségügyi fejlesztésekre.

Az egészségügyi fejlesztésekről szóló megállapodás még az, amit 2019-ben kötött a Fővárosi Önkormányzat és a kormány – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ez a megállapodás a megbeszélés egyik legpozitívabb pontja.

A megállapodás értelmében három jelentős beruházást vállal át a kormány. Karácsony szerint a háromból kettő állami beruházás volt, ami a kormánynak volt fontos. A pesti alsó rakpart kapcsán viszont sikerült megállapodniuk: a főváros befejezi a tervezési munkálatokat, illetve lesz egy komoly víziközmű beruházás. Ez a beruházás még idén elindul.

A következő 5-10 évben 3000 milliárd forint értékű uniós pénzt fordítanak Budapest fejlesztésére. A főpolgármester elmondása szerint három forrásból jön össze ez a pénz. „Ez egy nagyon nagy szám, viszont azt tudni kell, hogy ennek a lehívása kapcsán semmilyen tartalmi megbeszélés nem volt” – árulta el. A közeljövőben lesz folytatása a tárgyalásnak, amire szeretné, ha egy munkatervvel érkeznének a kollégái, mert március 30-ig be kell nyújtani a tervet.

Oltópontok

Továbbra is készen áll új oltópontok kialakítására a főváros más önkormányzatokkal együtt - közölte a főpolgármester szerdán Facebook-oldalán.

A főpolgármester, mint mondta: valami történik oltás címen. Karácsony szerint a magyar egészségügyi rendszer iszonyatosan túlterhelt a járvány miatt, hozzátette: nem véletlenül van, hogy az európai országok többségében az oltásokra alternatív helyszíneket keresnek.

„Nem riogatok, hanem aggódok” – reagált arra, hogy a kormány szerint az ellenzéki politikusok riogatnak. Szeretnék a folyamatot felgyorsítani, ehhez ajánlják fel a helyiségüket, kapacitásukat.

A főpolgármester úgy véli a számok alapján, hogy szükség lehet a szigorításra, mert nagyon veszélyes helyzetben vagyunk. „Az egészségügyi ellátórendszeren olyan teher van, amit, ha nem tudunk csökkenteni, akkor baj lehet” – mondta. Arról is szólt, ha megnézzük a fertőzés mértékét, akkor nem látja indokoltnak, hogy Budapesten másmilyen intézkedéseket kelljen hozni, mint az ország bármely részén.

Lesz miniszterelnök-jelölt?

A főpolgármester VV Zsolti online műsorának vendége volt, és többek között szó esett a közelgő ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztásról is. Arra a kérdésre, hogy szeretne-e miniszterelnök lenni, azt válaszolta: „dehogy akarok én miniszterelnök lenni”.

Erre reagálva Karácsony azt mondta: „Abban a helyzetben van Magyarország, hogy most aki nagyon szeretne miniszterelnök lenni, az nagyon mágikusan vonzódik a hatalomhoz”.

Mint mondta, nincs ilyen személyes ambíciója. Hozzátette, hogy olyan helyzetben van a magyar ellenzék, hogy győzelmi esélyei vannak.

Arra a kérdésre, hogy mikor dönt a miniszterelnök-jelöltségről, azt mondta: „biztosan nem akkor, amikor rekordszámú halálozásokat látunk Budapesten és az országban. És nem akkor, mikor a város, amit vezetek, nagyon nehéz pénzügyi helyzetben van”. Azt reméli, hogy túljutnak ezen a nehéz időszakon, utána lehet hatalmi kérdéseken gondolkodni.

Korábban azt mondta, ha nem lesz előválasztás, nem indul miniszterelnök-jelöltként. Az előválasztást a pártok kinyilvánították, úgy gondolja, hogy mivel őszre tolódott ez a folyamat, ezt már a járvány nem teszi lehetetlenné.

Azt kéri mindenkitől, aki szívesen látná az előválasztáson a jelöltek között, értse meg, hogy most nem tud ezzel foglalkozni, kér egy kis időt, hogy ezt alaposabban át tudja gondolni.

Berki Karácsonyt hibáztatja

"Ilyen dupla nullás senkikből ne csináljunk valakit azzal, hogy beszélgetünk róluk" - ezt Berki Krisztiánról mondta a főpolgármester, miután a büntetőfékezés miatt megvádolt Berki a főpolgármestert hibáztatta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink