Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-18 16:41:00

Hiller: Nem lehet hagyományos érettségit tartani ilyen felkészüléssel

Kizárólag az írásbeli érettségi vizsgák megtartása mellett érvelt csütörtökön a szocialista Hiller István, ugyanis szerinte az elmúlt három félévben a diákok nem tudtak a hagyományos módon felkészülni a vizsgákra.

A volt oktatási miniszter az online oktatás egy évét értékelve azt kérte a kabinettől, mondja meg világosan az érettségizőknek, hogyan fogja lebonyolítani a vizsgákat.

Szerinte nemcsak a járványhelyzetet kell figyelembe venni a májusban kezdődő érettségik lebonyolításakor, hanem azt is, hogy a diákok az elmúlt három félévben szinte csak online készültek a vizsgákra.

Ha a diákok nem a hagyományos módon készültek az érettségire, miért a hagyományos módon akarják lebonyolítani a számonkérést?

 - kérdezte.

Hiller István tavalyhoz hasonlóan idén is csak az írásbeli érettségi vizsgák megtartását javasolta. Hozzátette: a hagyományos vizsgáztatást nem tartja méltányosnak, helyesnek, szakmailag pedig tévedés. A könnyítést sem ajánlotta munkaerőpiaci szempontok miatt.

Kitért arra, az online oktatás egy éve rámutatott arra, hogy a tudásátadás mennyire személyes, bensőséges, intim folyamat tanár és diák között, és ezért az online oktatás hatásfoka 60-70 százalék között van.

Úgy látta, a legkisebbeknél, a 6-8 éves korosztályban a legnagyobb a baj, náluk az online oktatás a legjobb szándékok mellett sem tudja elérni a legfontosabbat, az alapkészségek megszilárdítását.

Az oktatáspolitikus kezdeményezte, hogy a kormány állítson fel szakmai testületeket, amelyek elkészítik a mostani 1. és a 2. osztályosok alapkompetenciáinak megerősítéséről szóló tervet a következő tanévre.

Hiller István beszélt arról is, hogy bár a kormány az online oktatás egy éve alatt tett lépéseket, továbbra is sokaknak probléma az eszközhiány és az internet-hozzáférés hiánya. Szerinte a diákok 20 százaléka nem fér hozzá a tudáshoz és nagyok a területi egyenlőtlenségek is.

MSZP: Idén csak az írásbeli érettségit tartsák meg!

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink