Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-18 08:20:00

Egészségügyi szakdolgozói kamara: néhány osztály kivételével szinte az egész rendszer a covidosok kezelésére állt át

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint már ki lehet mondani, hogy a kórházak túl vannak terhelve, az elmúlt hetekben látszott, hogy extrém terhelés éri a fekvőbeteg osztályokat, olyan, amire eddig még soha nem volt példa.

Balogh Zoltán az ATV Start című műsorában azt mondta: az elmúlt időszakban az intenzív osztályon kezelt és gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma is megnőtt, néhány osztály kivételével az egész egészségügyi rendszer a koronavírusos betegek kezelésére állt át - ez azt jelenti, hogy szinte minden kórházi osztályon van olyan részleg, ami azoknak a covid-betegeknek a gyógyítását szolgálja, akik még nem szorulnak intenzív ellátásra.

Az elnök szerint nem lehet megjósolni, hogy mi lesz egy vagy két hét múlva, ugyanakkor szerencsésnek nevezte, hogy az a kórházi ágy leépítés, amely több országban is megvalósult, Magyarországon - bár voltak erre irányuló tervek - nem történt meg. Balogh Zoltán szerint talán ez lehet az egyedüli esély, hogy vannak még olyan háttérosztályok, például rehabilitációs osztályok, ahová most át lehet helyezni a hangsúlyt a covid-ellátásban.

A kórházi ágyak számánál is égetőbb kérdés viszont, hogy van-e elég szakdolgozó - az intenzív osztályokon a járvány miatt nagyon megnőtt a szakápolók terhelése, Balogh Zoltán szerint 4-6 helyett ma már 10-12 beteget lát el egy szakdolgozó, ami jóval nagyobb odafigyelést igényel.

Azt látni, hogy a létszámot segédápolói munkakörben olyan egészségügyisekkel töltik fel, akik például még tanulnak. Ők viszont nem szakápolók, csak kisegítőként lehet őket alkalmazni.

Arra a kérdésre, hogy mi okozhatja azt, hogy hazánk a 193 ország közül a 8. helyen áll a halálozási arány tekintetében, a szakdolgozói kamara elnöke azt mondta: ennek több oka is lehet, többek között például az, hogy mire egy koronavírusos beteg eljut az intézménybe, addigra már több napot töltött otthon, orvosi ellátás nélkül. Kérdéses, hogy ezek a betegek mennyi időt töltenek otthon, hogy mikor jelennek meg náluk a tünetek, és mikor érzik azt, hogy kórházba kell menniük. Balogh Zoltán úgy látja, talán ebben is változtatni kellene, ha valaki bizonyos tüneteket észlel magán, nem kellene otthon, ellátás nélkül várnia, hanem inkább az orvosnak kellene eldöntenie, mikor kell az illetőt intézménybe utalni.

A szakember szerint sok olyan beteg van, aki mire beérkezik a kórházba, már nagyon rossz álalpotban van, és csak hetek, hónapok alatt lehet meggyógyítani.

Alá nem írt szerződések

Azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók 5 százaléka nem írta alá az új munkaszerződést, Balogh Zoltán azt mondta: jelenleg az emberi erőforrás területén lenne szükség a legnagyobb fejlesztésre, ha ugyanis nincs megfelelő számú szakember, akkor nem lehet sikeresen védekezni a vírus ellen. Úgy látja, a kormánynak mindent meg kellene tennie azért, hogy azokat a dolgozókat, akik nem írták alá ezt a szerződést, vissza lehessen "csábítani", ehhez viszont bérrendezésre is szükség van.

Hamarosan túltelítődnek a magyar kórházak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink