Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-14 20:54:00

Szlávik János az AstraZenecáról: a világ óvatos, ugyanakkor "tessék benne bízni"

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Naplóban beszélgetett Sváby Andrással arról, hogy mi a helyzet az intenzív osztályon. Szlávik úgy fogalmazott, hogy az angol mutáns letarolja az országot.

A főorvos azzal kezdte, hogy helyzet továbbra is súlyos, néhány napja szinte száz százalékos a kórház kihasználtsága és az intenzív is tele van, ami leginkább a brit variánsnak köszönhető. 

Arról, hogy mennyire van leterhelve az egészségügy, Szlávik azt mondta, hogy harmadik hullám, harmadik megterhelés. Ráadásul változott a betegek csoportja, lelkileg is nehéz azt látni, hogy mennyi a fiatal, sok a terhes nő és 30-40-es tüdőgyulladásos betegeket kell kezelni. A vírus változik és túl akar élni - magyarázta Szlávik János. A koronavírus jelenleg könnyebben kötődik a sejtekhez, és jobban terjed emberről emberre. “A továbbiakban számíthatunk arra, hogy ez így marad” - tette hozzá a szakértő, és hangsúlyozta, hogy az oltóanyagokkal kell a variánsok után menni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a mostaniak megfelelő védelmet nyújtanak.

Kiderült, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban komplett család is feküdt, ez a vírus nem válogat, mindenkit letarol - részletezte Szlávik. Ha egy társaság vagy kollégák egy légtérben maszk nélkül tartózkodnak, szinte garantált, hogy mindenki megkapja, holott korábban ez nem volt annyira biztos. 

Arról szintén szó esett, hogy mire elég a jelenlegi átoltottság, de Szlávik elmondta, hogy ez a tíz százalék még kevés ahhoz, hogy járványügyileg legyen hatása. 25-30 százalék lenne a minimum. Illetve fontos, hogy a kórházi adatok egy tíz nappal korábbi képet mutatnak, hiszen a súlyos esetek akkor fertőződtek meg nagyjából. Szlávik leszögezte, hogy nincs szükség náluk arra, hogy döntsenek a betegek ellátása között. Ettől messze vagyunk. 

Az AstraZeneca körüli hírekre Szlávik János úgy reagált, hogy a “világ óvatos”, inkább felfüggesztik az oltást, és kivizsgálják az eseteket. Azt viszont fontos tudni, hogy több tízmilliókat oltottak be ezzel az oltóanyaggal, és statisztikailag már kijött volna, ha véralvadási vagy egyéb gondokat okoz a vakcina. De azzal egyetért, hogy ki kell ezeket vizsgálni, adott esetben fel kell függeszteni az oltást. Amennyiben nálunk is lenne hasonló eset, akkor még nálunk is előfordulhatna a leállás, ugyanakkor vigyázni kell, mert minden ilyen lépés megrengeti a bizalmat. 

“Tessék benne bízni” - mondta az AstraZeneca oltóanyagról Szlávik. Az esetleges mellékhatások reakciók nem azt jelentik, hogy veszélyes lenne az oltóanyag vagy nem védene meg minket. A védőoltás mellé pedig nem javasolt az aszpirin szedése vérhigító gyanánt. 

A beszélgést az alábbi videón vissza is nézheti. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink