Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-06 17:44:00

Moderna-rendelés? Gulyás Gergely kiposztolta a Bizottság által aláírt szerződés részletét

Hosszú és részletes “Vakcinákról mégegyszer” cimmel magyarázza el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Facebook oldalán, hogy a magyar kormány miért nem rendelte meg a teljes keretet az uniós beszerzésű Moderna vakcinából.

“Mindannyian nehezen viseljük a bezártságot. Még ez sem lehet azonban magyarázat arra a gyűlöletkampányra, amelyet a baloldal és lakájmédiája napok óta a kormánnyal szemben a vakcinabeszerzés ügyében folytat. E kampány legfőbb állítása, hogy Magyarország nem rendelt elég Moderna vakcinát, így azt helyettünk mások veszik meg” - emlékeztet.
 
Aztán ismerteti “a tényeket”.

Vakcinákról mégegyszer Mindannyian nehezen viseljük a bezártságot. Még ez sem lehet azonban magyarázat arra a...

Közzétette: Gulyás Gergely – 2021. március 6., szombat

Eszerint az EU-s vakcina lehívásoknak négy kategóriája van:1. Initial (normal) 2. Optional 3. Top up 4. Top-up optional.
 
Mind az “initial” dózisokból, mind az “optional” dózisokból 80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra - írja Gulyás Gergely.
 
Tájékoztatása szerint az “Optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek (a Bizottság által kötött szerződés 15. oldala), amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag.
 
A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá - ismétli meg ezúttal is Gulyás Gergely, állítva: addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él. ( Közöl egy táblázatot is, ebből mint írja, az is kiderül, hogy vélhetően hasonló okokból több másik uniós tagállam sem élt az opcionális lehívás lehetőségével.)
 
A Szabad Európának és az Indexnek - mert közölték, illetve átvették a hírt miszerint az EU képviselete szerint a gyártóktól érkeznek a vakcinák, ezért az EU-nak arra nincs rálátása - Gulyás Gergely a Facebook posztjában rámutat, hogy az általa említett negyedéves szállításra vonatkozó információk a Bizottság (név szerint: Stella Kyriakides uniós biztos) által aláírt, a bejegyzéséhez csatolt szerződésből származnak.
 
“A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottsag a csatolt táblázatot is jól ismeri. Akkor vajon miért hazudott Brüsszel az internetes lapnak? Itt a nagy lehetőség a Szabad Európának és az Indexnek, hogy utánajárjanak” - üzent nekik Gulyás Gergely, mellékelve a szerződést.

Ajánlom

További belföldi híreink