Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-06 07:20:00

Tombol a brit mutáns: 88-90 százalékban ez okozza az új fertőzéseket

A harmadik hullám elszabadulása miatt hétfőtől radikális korlátozásokat vezet be a kormány. Előrejelzések szerint a fertőzések száma a következő hetekben inkább drasztikusan, sem, mint enyhén fog nőni. A Heti Napló riportja.

Tombol a brit mutáns: 88-90 százalékban ez okozza az új fertőzéseket

A számok brutálisan emelkednek, és sajnos az elhunytak száma is folyamatosan 100 felett van. Müller Cecília egyértelműen a brit mutánsnak tulajdonítja az emelkedést. A Heti Napló riportjában számos orvossal, szakértővel igyekezett megfejteni, hogy vajon miért terjed ennyire elképesztően gyorsan a brit mutáns és mit tehetünk ellene.

Nyíri Miklós a Neumann Laboratórium vezetője, ők fedezték fel elsőként a brit mutáns vírus megjelenését Magyarországon, most pedig a dél-afrikait.

“Visszamenőleg, amikor néztük a mintákat azt láttuk, hogy már januárban is a minták döntő többségében ez volt jelen sajnos, illetve vizsgáltunk novemberi mintákat újra, akkor gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy még nem volt jelen a brit variáns”- mondta Nyíri Miklós.

Azt is elmondta, hogy jelentős növekedést tapasztalnak ezen a téren és a pozitivitás terén is: egy hónappal ezelőtt körülbelül a minták 8 százaléka volt pozitív, most körülbelül 18 százaléka.

“Amikor először megláttuk az adatokat, és elkezdtünk felkészülni erre a variáns kimutatásra, és az első nagyobb számú tesztelésből láttuk azt, hogy a magyar fertőzéseknek a harmadát már a brit variáns okozza. Most, hogy azt láttuk a legutolsó számokon, hogy 88-90 százalékát az elmúlt napok diagnosztizált fertőzéseinek a brit variáns okozta, ez azt gondolom, hogy mindenki számára egy nagyon egyértelmű szám” - közölte a megdöbbentő adatokat Nyíri Miklós.

Boldogkői Zsoltot már jól ismerik, molekuláris biológusként gyakran szerepel a Heti Naplóban. Komáromi Zoltán háziorvos szintén, a héten az összes hozzá érkező kínai vakcinát beadta a betegeinek. Fenyvesi András Londonból, Borhi Károly pedig Koppenhágából jelentkezik. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő pedig azt mondja: ha nem rendelnek el szigorúbb korlátozó intézkedéseket, akkor nem lehet megállítani a mutánsok terjedését. És mutánsból sajnos egyre több van: brit, dél-afrikai, new-york-i, cseh, brazil, a legnagyobb baj pedig az, hogy nem mindegyik mutációról tudják egyértelműen kijelenteni azt, hogy a vakcina az ellen is hatásos.

A koronavírus ellen jelenleg nincs más recept, mint a vakcina.

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint két variáció áll fenn: az egyik az, hogy sikerül eltüntetni vakcinázással a vírust, a másik az, hogy velünk marad, akkor meg ugye az a kérdés, hogy a legyengült formában marad velünk, vagy pedig folyamatos vakcinázással tudjuk ezt elérni. A vakcinázás nem csak az immunrendszer folyamatos emlékeztetését jelenti, hanem a variánsok elleni vakcinázást is.

Az összes forgalomban lévő vakcina megvéd attól, hogy kórházba kerüljünk. És ugyan felröppentek a hírek, hogy a kínai és az orosz vakcinával nem lehet majd külföldre utazni, de jelen pillanatban a legfontosabb, hogy mi magunk, a szeretteink, a barátaink ne kerüljünk és kerüljenek kórházba.

Angliában pár héttel ezelőtt brutális állapotok uralkodtak, a kórházak tele voltak, napi 60-70 ezer új fertőzöttet azonosítottak és volt olyan nap, amikor csaknem 2 ezren veszítették életüket. Most viszont a számokat olyan szinten sikerült visszaszorítani, hogy a 66 milliós országban a napi 60 ezerhez képest csupán napi 8-9 ezer az új fertőzött. A Londonban dolgozó orvos azt mondja, szerinte ez a nagyon szigorú korlátozó intézkedéseknek köszönhető.

“Szigorú karanténban vagyunk, semmi nincs nyitva, többek között a hajam is azért van levágva, mert a miniszterelnököm levágta, hogy úgy mondjam bejelentette, hogy a fodrászok lesznek az utolsók, akik kinyitnak, úgyhogy nem volt más választásom: elővettem a nullás gépet és levágtam”

- mesélte lezárással kapcsolatos tapasztalatait Fenyvesi András Angliában élő orvos.

Viszont az is tény, hogy ott naponta több százezer embert oltanak be, és amikor felfedezték az egyik körzetben a dél-afrikai variánst, akkor abban a körzetben mindenkit leteszteltek, házról-házra jártak.

“Amikor néhány héttel ezelőtt az osztályon mindenki covidos volt, két héttel ezelőtt Covid-mentessé tették, a maradék covidos beteget áthelyezték másik osztályra, és mi már normális belgyógyászatként működünk, nincsen covidos beteg, ami nagy haladás, nekem nagy megnyugvás, csinálhatom azt, amihez értek” - mondta Fenyvesi.

A Dániában élő Borhi Károly, aki az egyik dán kórház sürgősségi osztályán dolgozik azt mondja, ott is hatalmas a félelem, hiszen már Dániában is minden harmadik koronavírusfertőzést a brit mutáns okoz, viszont ott se ugrottak meg annyira a számok, mint itthon vagy Szlovákiában és Csehországban.

“Itt az 5,8 millió dán embernél már több mint 16 milliónál tartanak a szűrésekben, csak a tegnapi nap 150 ezer szűrés volt, lehet, hogy az a fajta magatartás, hogy maradj otthon, ez komolyabban vevődik”- magyarázta Borhi Károly.

Heti Napló Sváby Andrással 1. rész - 2021.02.28.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink