Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 20:30:00

Dobrev: egy olyan miniszterelnöke van az országnak, akinek sem barátja, sem szövetségese nincs ez EU-ban

A DK EP-képviselője az Egyenes beszéd vendégeként beszélt az országjárás során szerzett tapasztalatairól, és arról is, hogyan értékeli a Fidesz távozását a Néppárt frakciójából. Szerinte a kormánynak jelenleg nincs szövetségese az EU-ban.

Dobrev Klára egészen péntekig járja az országot, utána visszatér Brüsszelbe, de tervez még hasonlót a későbbiekben. Egyedül azt sajnálja, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, nem tud egyszerre sok emberrel találkozni. A körút során Dobrev arra kérte a polgármestereket, hogy az ellenzéki vezetésű városok rakják össze, milyen fejlesztéseket terveznek az elkövetkezendő hét évben, hogy aztán meg tudják nézni, ezekből hányat rak be a kormány az uniós tervezetbe.

Azt szintén elmondta a DK-s politikus, hogy szerinte igazságtalan az, hogy a fideszes városok több forráshoz jutnak az ellenzékeiknél. Ilyenkor, ilyen válsághelyzetben nem korrekt különbséget tenni a városok között. Arra ugyancsak felhívta a figyelmet, hogy tudomása alapján nincs még egy ország, ahol a kormány központi forrásokat vont volna el az önkormányzatoktól.

Dobrev Klára felidézte egy olyan tatabányai nő történetét is, aki elmesélte neki, hogy korábban különböző előadások jegyeladásaiból élt, és egy év alatt teljesen lenullázódott. Elveszítette a vállalkozását, eladta a bútorait, és elment buszokat takarítani. A politikusnak úgy fogalmazott, hogy szerinte ő már soha nem fog talpra állni. Ezt annak kapcsán mondta el Dobrev, hogy a kizárólag munka alapú segítségnyújtás a Fidesz részéről komoly igazságtalanságokhoz vezet, beszűkült nézet, és “jelen helyzetben nagyon káros”.

Országjárása indul Dobrev Klára

 

Az ellenzéki összefogásról, és az előválasztásról szintén szó esett, és Dobrev hangsúlyozta, hogy nemsokára eldől ki lesz náluk a miniszterelnök-jelölt, nyár előtt mindenképpen kihirdetik. Az esetleges kormányváltás utáni időszakra vonatkozóan pedig leszögezte, hogy be kell lépni az Európai Ügyészségbe, és akkor “már nem lehet az asztal alá söpörni” például a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az ügyeit sem.

A Néppárt frakciójából való kilépésről Dobrev Klára kijelentette, hogy ugyan ez hátrány, az egyik oldalról mégis nagyon örül, hogy elvált, hogy mit nevezünk európainak, és mit nem. Azt állítja, hogy Brüsszelben pontosan látja, mit jelent a tisztességes kereszténydemokrácia, és hogy sokaknak “kínos volt a Fidesszel egy padsorban ülni.”

Szerinte világos mindenkinek, hogy minden amit Orbán képvisel, az nem európai, nem keresztény, nem konzervatív.

Úgy látja, a Néppárt tartja magát az elveihez, a Fidesz tolódott el jobb szélre. Mindazonáltal így légüres térbe került a Fidesz az Európai Parlamentben, ez a “senkiföldje” Dobrev megfogalmazásában. A DK EP-képviselőjének álláspontja szerint egy olyan miniszterelnöke és kormánypártja van Magyarországnak, akinek nincs ráhatása az EU-s döntéshozatalra függetlenként, ”sem barátja, sem szövetségese nincs az Európai Unióban, ezért rendkívül gyenge az érdekérvényesítő képessége”.

“Még egy plusz ok arra, hogy jövőre leváltsuk őket” - zárta a gondolatmenetet Dobrev.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink