Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 19:43:00

A szakértő szerint ezért kerülhet egyre több fiatal koronavírus-fertőzött súlyos állapotba

Ismét emelkedett a koronavírusban elhunytak száma, szerdára újabb 136 többségében idős, krónikus beteg halt meg. Az új fertőzöttek száma 4211-el nőtt. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy egyre több a fiatal súlyos állapotú beteg. Ezt tapasztalja Zacher Gábor is. A hatvani kórház orvosa korábban kritikus volt a kínai vakcinával szemben, most viszont azt mondta: bármelyik itthon használt vakcina jobb, mint a betegség. Az ATV Híradó riportja.

Három nap alatt 85 ember került lélegeztetőgépre a koronavírus miatt, így szerdán már 622 embernek súlyos annyira az állapota, hogy csak segítséggel jut oxigénhez a szervezete. Müller Cecília, országos tiszti főorvos elmondása szerint sokan vannak a negyvenes korosztályban, akiknél nagyon hirtelen súlyos formában jelenik meg a betegség, és hirtelen romlik az állapotuk ezért kórházi kezelésre szorulnak.

A Honvéd Kórház intenzív terápiás szakorvosa az M1-nek közvetlen tapasztalatairól beszélt. Péter Ádám elmondása szerint vannak olyan betegek, akik fulladással és lázzal „sétálnak be” a kórházba, néhány órával később pedig már lélgeztetőgépre kell őket kapcsolni, és gyógyszerekkel kell segíteni más szerveiket is.„Sajnos ezt egyre gyakrabban és egyre többször látjuk” – mondta a szakorvos hangsúlyozva, hogy sürgősségi osztályukra napi 30-50 covid-pozitív beteg érkezik, ami „megdöbbentően” magas szám.

A hatvani kórházban is egyre több a beteg, de, ahogy Zacher Gábor fogalmazott, még bírják, és bírni is fogják, maximum még többet dolgoznak. Ők is egyre több fiatallal találkoznak. A szakember korábban kritikus volt a kínai vakcinával szemben, de híradónknak most azt mondta: ahogy tanuljuk ezt a betegséget, meg kell változtatnia az embernek a véleményét, mert a betegségnél mindegyik oltás jobb. „Eljutottunk odáig, hogy tök mindegy, hogy az öt közül melyik. Ha a mérleg egyik serpenyőjében belepakoljuk a koronavírus-fertőzés következményeit (tüdőgyulladás, szervi elégtelenségek, halál), a másikban a jelenlegi öt oltást, amelyekkel Magyarországon oltanak, akkor nem kétséges, hogy az oltás felé fog billenni a mérlegnek a nyelve” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva Zacher.

Híradónk megpróbált utánajárni, hogy mi lehet az oka annak, hogy egyre fiatalabbak a súlyos állapotba került betegek.

Ócsai Lajost az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetőjét szerint ez feltehetően már a gyorsabban terjedő brit variáns, de fontos lehet az is, hogy idősek megtanultak együtt élni a vírussal, és nagy részük már megkapta az oltást is. Elmondása ráadásul minden vírus a társadalom legaktívabb részében terjed a leggyorsabban, a legaktívabbak pedig éppen a fiatalok, és a gyerekek. „A gyerekeknél ugyan enyhe tüneteik jelentkeznek, de a szülőknél például már nem biztos” – fogalmazott Ócsai.

Arról, hogy lesz-e további szigorítás a szerdai kormányülésen döntenek.

Koronavírus: Egyre több fiatal kerül súlyos állapotba

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink