Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-01 06:00:00

Bemutatták az előválasztás részleteit az ellenzéki pártok

Szeptemberben lesz az előválasztás - az ellenzéki pártok ma egy közleményben mutatták be a pontos részleteket. Ez alapján mind a 106 választó körzetben lesz előválasztás, két körös lehet a miniszterelnök-jelölti verseny és civil jelöltek is elindulhatnak. Márki-Zay Péter szerint számára nem lesz gond a 20 ezer aláírás összegyűjtés, az MSZP Karácsony Gergely döntésére várt, ez alapján nevezheti meg a párt a miniszterelnök-jelöltjét.

Megvan a dátum: 2021 szeptemberében tartják az ellenzéki előválasztást. A DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd egy közös közleményben tisztázta a részleteket.

Eszerint mind a 106 választókerületben megmérkőznek a jelöltek és két fordulós lehet a miniszterelnök-jelölti verseny.

Augusztusban indul a jelöltek aláírás gyűjtése, és majd szeptemberben lehet szavazni az indulókra. Akár kiskorúak is dönthetnek: minden olyan magyar szavazhat, aki az országgyűlési választásokig, 2022 áprilisiig betölti a 18. életévét.

Kiderült, hogy az Országos Előválasztási Bizottság fogja lebonyolítani az előválasztást.

Nemcsak pártpolitikusok, civil jelöltek is részt vehetnek az előválasztáson: ehhez meg kell nevezniük azt a parlamenti frakciót, ahova később be szeretnének ülni. Az indulás feltétele továbbá, hogy a jelöltek összegyűjtsenek 400 aláírást a választókörzetükben. A miniszterelnök-jelöltek esetében viszont már 20 ezer szignó szükséges.

Megerősítette saját miniszterelnök-jelölti indulását Márki-Zay Péter. Szerinte számára nem lehet gond a 20 ezer aláírás összegyűjtése:

"Nyilván a legesélytelenebb jelöltek azok ezt a 20 ezer aláírást nem fogják tudni összeszedni. A pártoknak nem lesz probléma, én azt gondolom, hogy a civilek segítségével én is össze fogom szedni ezt a 20 ezer aláírást az induláshoz" - nyilatkozta Márki-Zay.

A szocialisták még kivárnak a miniszterelnök-jelöltjük megnevezésével: "Nem meglepő módon alapvetően várunk egy nagyon fontos személyes döntésre, majd ezt követően kialakítjuk ehhez a viszonyulásunkat és nyilvánosságra hozzuk ezt a döntést. Ez szerintem március hónap vége felé várható, hogy ilyen történjen. De mondom, nyilvánvalóan a Szocialista Párt ebben megvárja, hogy Budapest főpolgármestere milyen személyes döntést hoz."

Ez alapján tehát az MSZP Karácsony Gergely esetleges indulását favorizálja az előválasztáson. Rajtuk kívül még a DK sem döntött. Hivatalosan egyelőre Fekete-Győr András, Jakab Péter és Márki-Zay Péter indulása vehető biztosra.

Ajánlom

További belföldi híreink