Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-26 10:31:00

PSZ: van olyan iskola, ahol két dolgozó is elhunyt a koronavírus miatt

A Pedagógusok Szakszervezete szerint már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Eduline-nak arról beszélt: számos más országgal ellentétben itthon a pedagógusok nem kerültek az elsőbbséget élvező csoportok közé a koronavírus elleni oltási kampányban.

A Pedagógusok Szakszervezetének nincs pontos információja arról, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta hány iskolai dolgozó fertőződött meg – bár kérték, egyelőre nem kapták meg az adatokat a Klebelsberg Központtól. A fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma azonban a negyvenhez közelít, van olyan iskola, ahol két dolgozó is elhunyt. Úgy tudják, az elhunyt pedagógusok 90 százaléka krónikus beteg volt.

"Már hónapokkal ezelőtt azt javasoltuk, hogy a krónikus betegeket vonják ki az oktatásból, ők online kapcsolódjanak be a tanításba, de a minisztérium válasza az volt, hogy ha ez mindenhol megvalósulna, az iskolák 20 százaléka működésképtelenné válna, mert kevesebb pedagógus maradna, mint ahány osztály van" – mondja Totyik Tamás.

Tiltás nincs, vagyis, ha egy iskola meg tudja oldani, "felmentheti" a bejárás alól a krónikus beteg tanárokat, tanítókat – de ezt az egyébként is pedagógushiánnyal küzdő intézmények közül kevés helyen tudják megtenni. "Ezért kértük azt, hogy a pedagógusképzések végzős, felkészült hallgatói kezdjék hamarabb a tanítási gyakorlatukat, és persze kapjanak ezért fizetést. Ők helyettesíthetnék a krónikus beteg tanárokat, tanítókat, akik pedig online tudnák segíteni őket szakmailag" – mondja a PSZ alelnöke.

A szakszervezet két egyetemen végzett felmérést arról, szívesen részt vennének-e a hallgatók az iskolai munkában, az eredmények pedig azt mutatják, hogy tízből kilenc egyetemista szívesen bekapcsolódna a tanításba.

"Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára a gyerekekre vigyázni, mert annyian betegedtek meg, hogy már nem volt elegendő pedagógus, a Népegészségügyi Központ mégsem rendelte el a digitális oktatást" – mondja Totyik Tamás, aki szerint ahhoz, hogy az iskolák ne váljanak a járvány gócpontjaivá a harmadik hullámban, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. 

Így próbál utánajárni a kifizetetlen táppénzek ügyének a Pedagógusok Szakszervezete

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink