Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 17:29:00

Újabb modellváltó egyetem: február 25-én dönt a BGE szenátusa

A Budapesti Gazdasági Egyetem rektori tanácsa már megtárgyalta a modellváltás lehetőségét, az egyetem szenátusa csütörtökön várhatóan a döntést is meghozza - tájékoztatta az atv.hu-t a BGE kommunikációs igazgatósága.

"A Budapesti Gazdasági Egyetem rektori tanácsa tárgyalta az egyetem modellváltásának a lehetőségét, és arról döntött, hogy felhatalmazza az egyetem vezetését, hogy megkezdje a modellváltással kapcsolatos tárgyalásokat

 - ezt az atv.hu kérdésére válaszolta a BGE kommunikációs igazgatósága. "Jelenleg az ezzel kapcsolatos szervezeti párbeszéd és az egyeztetések szakaszában járunk" - írták.

Munkatársunk kérdésére, hogy mikor lesz döntés a modellváltásról, az egyetem részétől azt a tájékoztatást adták, hogy "a tárgyalások során körvonalazódó lehetőségek ismeretében a modellváltásról az egyetem szenátusa dönt majd, várhatóan február 25-én".

Ha a Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartású egyetem lesz, akkor az Óbudai Egyetemen kívül - ahol február 15-én az egyetem szenátusa határozatban indítványozta a modellváltás megfelelő keretek közt történő kezdeményezését - 7 állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, amelyik nem váltott modellt: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Testnevelési Egyetem.

A Semmelweis Egyetem és a vidéki nagy tudományegyetemek már januárban a modellváltás mellett döntöttek.

A Színművészeti Egyetemen a modellváltás tavaly megtörtént, intézmény munkatársai és hallgatói blokáddal és felmondásokkal tiltakoztak a Vidnyánszky-vezette kuratórium rendkívül széles jogköre miatt, Alkotmánybírósághoz is fordultak.

Orbán Viktor korábban bejelentette, hogy a magyar felsőoktatás, az egyetemek az elkövetkező években 1500 milliárdos fejlesztési forráshoz jutnak, ez lesz az elkövetkező tíz év "lokomotívja" - fogalmazott a miniszterelnök.

Palkovics László innovációs miniszter pedig, aki a felsőoktatást és a tudományt/kutatást felügyeli az atv.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "aranyévek jönnek" a felsőoktatásban.

Az egyetemi modellváltás kormánybiztosa Stumpf István, Orbán Viktor egykori kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró lett.

Ajánlom

További belföldi híreink