Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 06:17:00

Főorvos: a kaliforniai mutáció még tartogathat meglepetéseket

Dr. Madurka Ildikó szerint az oltási protokoll megfelel a nemzetközi példáknak. A főorvos egyébként azon 10 fő között volt, akik kint voltak Oroszországban megnézni, hogyan készül a Szputnyik V vakcina. Dr. Elek Jenő főorvos röhejnek nevezte, hogy vannak, akik még mindig nem hiszik el, hogy létezik a koronavírus.

„Úgy látom, hogy a kollégáim szinte mind be vannak oltva, akik megkaphatták az oltást. Azok nem kaptak oltást, akik az elmúlt három hónapban pozitívak voltak” – erről Dr. Elek Jenő beszélt a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Az Országos Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője szerint mindenki várja már vagy már megkapta az oltást, nem tapasztalt olyat, hogy valaki ne akarta volna beoltatni magát.

Dr. Madurka Ildikó az oltásokkal kapcsolatban arról beszélt, két oltás között lehet különbség. Az oltás után általános mellékhatásokról lehet beszélni a Korányi Intézet főorvosa szerint: izomfájdalom, bőrpír, nyirokcsomó-duzzanat, hidegrázás, láz, de ezek a tünetek egy-másfél napig tartanak, aztán elmúlnak. Személyes tapasztalata az, hogy az első oltás rosszabb volt, mint a második. A főorvos azon 10 fő között volt, akik kint voltak Oroszországban megnézni, hogyan készül a Szputnyik V vakcina. „Magyarországon két vonalon történt a bevizsgálás. Az egyik vonalon a dokumentációt tekintették át, ezzel párhuzamosan a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálta magát az oltóanyagot” – mondta. Madurka hozzátette: ha a Szputnyik V-vel lehetett volna először oltani, ő akkor is kérte volna a vakcinát. A főorvost lenyűgözte az a fajta szervezettség, amit az oroszoknál látott.

Elek Jenő elmondása szerint az első oltást észre sem vette, a másodiknál fél napig hidegrázása volt. Elek szerint értelmetlen vita lett abból, hogy honnan származnak az oltóanyagok. „Ez egy felturbózott kérdés, aminek számomra pozitív eredménye lett: eddig úgy tudtam, hogy Magyarországon mindenki a focihoz ért nagyon, most megtanultuk, hogy mindenki nagyon ért a COVID-hoz is, most pedig azt látjuk, hogy mindenki nagyon ért az oltáshoz is. Ezt a sok szakembert várom a kórházba önkéntesmunkára, úgyis hiánycikk van munkaerőből” – fogalmazott a főorvos. Eleknek nincsenek kétségei akkor, amikor egy világhatalom gyárt százmillió mennyiségben egy gyógyszert, sokkal rizikósabbnak tartja, mikor kisebb mennyiség készül egy gyógyszerből.

A főorvos szerint röhej, hogy vannak, akik kétségbe vonják a COVID-vírus jelenlétét, vagy azt mondják, hogy olyan, mint az influenza.

„A betegség lényege nem az influenzához hasonló gyulladásos történetet. Az intenzívosztályra kerülő betegeknél jól látjuk, hogy mások a betegeknek a tünetei. Egy hasonló tünet van, hogy a beteg fullad” – mondta.

Madurka úgy tudja, hogy az OGYÉI a kínai vakcináról egy alkalmazási javaslatot tett közzé.

Oltási terv

Az oltási tervvel kapcsolatban Madurka azt mondta: az az oltási protokoll, amit ismernek, megfelel a nemzetközi tapasztalatoknak. Szerinte a legnagyobb gondot az okozza, hogy elérhető-e az oltás, és azt milyen gyorsan lehet szállítani. A főorvos szerint ugyanezek a viták Németországban is megvannak.

Magyar oltóanyag?

Elek Jenő szerint felesleges, hogy a világ minden országa saját magának oltóanyagot gyártson. Madurka Ildikó számára Oroszországban egyértelművé vált, hogy egy új oltóanyagot beállítani az idő és pénz. „Ahhoz, hogy egy már meglévő magyar oltóanyaggyár át tudjon állni a COVID elleni vakcina gyártására, az másfél-két év” – mondta a főorvos.

Brit mutáció

A brit mutánsról egy cikk azt mondja, hogy míg az eredeti vírus két napig szaporodott a szervezetben és utána kellett öt nap, hogy kiürüljön a szervezetből, addig a brit mutáció öt napig szaporodik a szervezetben, és nyolc nap kell ahhoz, hogy kiürüljön. „A karanténszabályokat kell átgondolni egy-egy mutációval kapcsolatban” – vélekedett a műsorban Madurka Ildikó. A kaliforniai mutáció meglepetéseket is tartogathat a főorvos szerint, viszont annyira friss még ez a mutáns, hogy erről még pontosabbat nem lehet tudni.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink