Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-20 05:17:00

Már fertőzötteken is tesztelik az orrspray-t, ami a koronavírus ellen is hatásos lehet

Pécsi és bécsi szakértők szerint is egyre több jel utal arra, hogy egy hazai forgalomban is kapható, allergia ellen használt orrspray hatásos lehet a koronavírussal szemben. A szerről már hónapok óta azt lehet hallani, hogy amolyan mellékhatásaként felveszi a versenyt a vírussal. Éppen ezért a gyógyszertárakban szinte mindig készlethiány van. Az ATV Híradó riportja.

Egyelőre még a gyógyszerészek sem tudják hivatalosan, hogy a hazai forgalomban is megtalálható orrspray milyen hatással van a járványt okozó vírusra. A Gyógyszerészeti Intézet egyelőre csak allergia elleni használatra engedélyezte. Kőhegyi Imre, a Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke híradónknak kiemelte: nem tudják, hogy a koronavírus ellen hogyan és milyen adagolásban lehetne alkalmazni, ezért azt reméli, hogy a patikai dolgozók nem is ajánlják ilyen terápiás javaslattal.

A gyógyszertárakban ennek ellenére csak nagyon ritkán lehet kapni a szert, amelyet a pécsi egyetemen is kutatnak a bécsi szakértőkkel közösen. Az eddigi eredmények pedig nagyon biztatóak. A laboratóriumi kémcső kísérletek nagyon jól sikerültek. A azehasztin-hidroklorid nagyon komoly antivirális hatást mutatott” – részletezte Jakab Ferenc a UNI TV-nek. A virológus elmondása szerint szinte nullára csökkentette a vírus replikációs képességét a szövetkultúrában, a sejtkultúrában.

Az osztrák kutató cég vezetője azt mondja, hogy a szert Németországban már koronavírus-pozitív embereken is tesztelik. Az eddigi tapasztalatok egyértelműen jó irányt mutatnak.

„Meg tudja előzni a vírusfertőzést, és a már megfertőzött sejteken is meg tudja állítani a vírus szaporodását” – ismertette híradónknak Nagy Eszter a háromnapos kísérlet eredményeit. „Már az első napon azt láttuk, hogy a vírus nem tudott szaporodni, és ez három napig fennállt” – tette hozzá a Cebina GMBH igazgatója.

A szakemberek szerint a magyarországi klinikai vizsgálatok már a tervezési fázisban tartanak, és abban bíznak, hogy a német és osztrák tapasztalatokra alapozva itthon is megkezdhetik szer kipróbálást.

A koronavírus megelőzésében is hatásos lehet egy orrspray

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink