Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-17 14:43:00

Szijjártó: Egyelőre nem veszünk több keleti vakcinát, Pintér Sándor oltási tervéhez van elég

Május végéig négy ütemben kell beérkeznie az 5 millió kínai vakcinának - mondta Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón. A miniszter az ATV kérdésére azt is közölte: egyelőre nem tervezi a kormány más szerződés megkötését orosz vagy keleti vakcinára.

Szijjártó: Egyelőre nem veszünk több keleti vakcinát, Pintér Sándor oltási tervéhez van elég

“Egyelőre más szerződés megkötését nem tervezzük. Egyelőre mindez a nyugati irányú szállításokkal úgy tűnik, hogy a Pintér miniszter úr által meghatározott oltási terv teljesítéséhez elégséges lesz. Az Európai Unióból érkező szállítások menetrendjéről nem tudok nyilatkozni” - jelentette ki Szijjártó Péter egy mai más témában tartott sajtótájékoztatón az ATV kérdésére: tervezi-e a kormány, hogy a 2 millión felül még több orosz vakcinát rendel, vagy más keleti oltóanyagot.

Mint ismert, a kormány 19,5 millió úgynevezett “nyugati” vakcinát rendelt - eddig Pzifer, Moderna és AstraZeneca érkezett -, és emellett Szijjártó Péter a kormány nevében 2 millió orosz, Szputnyik V és 5 millió kínai Sinopharm vakcináról írt alá szerződést.

Az 550 adag kínai vakcina tegnap érkezett meg, erről itt és itt írtunk.

A mai sajtótájékoztatón Szijjártó Péter arra külön kitért, hogy a kínai gyártó nagyobb mennyiséget szállított, mint amit vállalt az első ütemre és hamarabb is szállította minthogy azt vállalta. A szerződés értelmében ugyanis február végéig 500 ezer darabot kellett volna szállítani, tehát hamarabb jött a szállítmány és több is jött, “ezért mindenképpen köszönettel tartozunk, meg is köszöntük a kínai kollégáknak” - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón megerősítette: az orosz szerződés ütemezése szerint három hónap alatt kell megérkeznie összesen egymillió ember beoltására alkalmas mennyiségnek, ez gyakorlatilag 2 millió vakcinát jelent.

Május végéig megjön az 5 millió kínai vakcina

Május végéig pedig négy ütemben kell beérkeznie annak az 5 millió vakcinának, amit Kínából vásároltunk. Ez 2,5 millió ember oltására alkalmas. Az első szállítási határidő február vége lett volna a Sinopharm vakcina esetén - ehelyett jött meg most az 550 ezer -, a következő határidő március vége, április vége és május vége a további szállítási határidő - ismertette az ütemezést Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.

Megkérdeztük arról is, hogy melyik oltással szeretné beoltatni magát, mert Orbán Viktor már nyilatkozott róla, hogy ő a kínait szeretné, erre Szijjártó Péter ezt válaszolta.

Ajánlom

További belföldi híreink