Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-17 18:02:00

A szociológus szerint szinte visszafordíthatatlan a távolodás a legszegényebbek és a legtehetősebbek között

Több mint kétmillió magyar él a létminimum alatt. A magyar lakosság jövedelmeinek koncentrációja az elmúlt 10 év alatt a gazdasági növekedés ellenére nem változott – többek között ez derül ki a GKI friss elemzéséből. A híradónknak nyilatkozó szociológus azt mondta: óriási szakadék tátong a társadalmi rétegek között. A kormány közölte: céljuk a szegénység csökkentése. Az ATV Híradó riportja.

Magyarországon több mint kétmillió magyar állampolgár a létminimumot jelentő havi 101 ezer forint alatti jövedelemből él – derül ki a GKI Gazdaságkutató 2019-es éves elemzéséből.

Bukovszky Bálint, a GKI Gazdaságkutató ZRT. kutatója szerint az elmúlt tíz év alatt hiába volt kiemelkedő a gazdasági növekedés, a jövedelmi különbségek mégsem változtak. 2019-ben is, épp úgy, mint 2010-ben a leggazdagabb 10 százalék rendelkezett a lakosság összjövedelmének közel negyedével. A legfelső 30 százalék az összjövedelem felével. A legalsó tizedbe tartozó háztartások a jövedelmek csupán 3 százalékát, az alsó 30 százalékba tartozók pedig 14 százalékát birtokolták. A kutató szerint a valóságban a helyzet még rosszabb. A 2020-as covid-válság miatt ugyanis romlottak a statisztikák, de ezekbe nem kerültek bele a leggyorsabban gazdagodó rétegek, a legsikeresebb vállalkozók, akik sokszor külföldön realizálnak profitot” – magyarázta híradónknak Bukovszky.

A szociológus szerint ezzel az eredménnyel az Unió harmadik harmadában vagyunk.

Szerinte a legfelső és a legalsó társadalmi réteg jövedelme közötti különbség hét-nyolcszoros, de a távolodás köztük szinte visszafordíthatatlan. 

Farkas Zsombor híradónknak azt mondta: a leszakadás hátrányai olyan masszívak, hogy a távolság a két réteg között folyamatosan növekszik.

A TündérPakk Alapítvány öt éve támogatja a rászoruló családokat, segíti a rossz anyagi körülmények között, hátrányos helyzetben élőket. Az alapítvány elnöke híradónknak azt mondta: soha nem szállítottak annyi tartósélelmiszert, mint tavaly. 11 hét alatt 2400 főnek segítettek. Szomolányi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint már az ország minden területéről kérnek segítséget. Járnak Borsodba,

A lesújtó adatokkal kapcsolatban a szaktárca híradónknak azt írta: a kormány célja a szegénység csökkentése, ezért 2014 óta élelmiszercsomagokkal, fogyasztási cikkekkel támogatják a szegényeket. Hozzátették: kétharmadával csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya, 2010-hez képest pedig több mint 4 millió fővel csökkent azok száma, akiknek a váratlan kiadások jelentős nehézséget okoznak.

Több, mint 2 millió ember él a létminimum alatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink