Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-04 05:50:00

Rakonczay Gábor még nem döntötte el, hogy újra nekivág-e a SUP-os óceánátkelésnek

Ötpercenként változik a véleménye arról az extrémsportolónak, hogy újra megpróbáljon-e átkelni a Kanári-szigetekről Antiguára, egy SUP-pal, miután január közepén egy helikopterrel kellett kimenteni. Rakonczay szerint még ki kell elemezni, hogy min lehet változtatni.

Rakonczay Gábor egy SUP-on szeretett volna átkelni a Kanári-szigetekről Antiguára. Az expedíció azonban nem sikerült, az extrémsportoló január 16-án, az indulását követő hatodik napon, egy helikopterrel kellett kimenteni.

Hatszor átkelt már az óceánon, kétszer evezve, de mindig visszatért a kérdés, hogy mi lehetne az a minimális mód, ahogy át lehetne kelni – erről az extrémsportoló az ATV Start+ című műsorában beszélt. „A hatodik napon mentést kellett kérnem, mert kihűltem, a látásom többször elment, nem nagyon tudtam mozogni. Látszott, hogy kicsúszott a kontroll a kezemből” – fogalmazott Rakonczay Gábor. Egy kabin nélküli eszköznél már az is számít, ha csak pár fokkal kevesebb van.

Rakonczay mentálisan újra topon: megint megpróbálja átevezni az Atlanti-óceánt egy SUP-on

 

Mint mondta, hosszú folyamat volt, amíg eljutott odáig, hogy segítséget kérjen, már a negyedik napnál látszott, hogy nagy a baj. Végül a hatodik nap délutánján kezdődött el a mentés felkészítése. Elsőkörben arról volt szó, hogy egy teherhajó veszi fel, viszont a hullámok miatt nem merték bevállalni a mentést, majd a Kanári-szigetcsoporton a mentést koordináló központ küldött egy helikoptert az extrémsportolóért. Szerinte nagy szerencséje volt abban, hogy pont azon a határon volt, amikor még ki tudott menni érte a helikopter.


Újra megpróbálja?

Az expedíció után – bár korábban biztos volt benne, hogy nem vág neki újra – nem tett le a SUP-os óceánátkelésről Rakonczay.

„Konkrétan még nincs eldöntve, hogy újra megyek, sokat foglalkozok vele” – folytatta a műsorban. Ötpercenként változik a véleménye arról, hogy nekivágjon-e újra vagy sem. Mint mondta, az eddigi expedíciói azt mondják neki, hogy menni kell tovább, és újra meg kell próbálnia, viszont kérdés számára, hogy szakmailag lehet-e annyit változtatni, hogy valóban sikeres lesz-e az expedíció.

A következő időszakban ki kell elemezni, hogy min lehet változtatni és az biztonsági szempontból növeli-e a sikeresség esélyeit vagy sem. „Ha szakmailag mellette lehet lenni, akkor mindenképp menni fogok, ha nem, akkor el fogom ereszteni” – mondta. Mivel a kelet-nyugati átkelés szezonja a tél, így jövőre próbálná meg újra az expedíciót.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink