Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-01 05:30:00

Több ezer egészségügyi szakdolgozó készül a járvány után külföldön tovább dolgozni vagy végleg elhagyni a pályát?

Alig egy hónapjuk van aláírni az egészségügyi dolgozóknak az új egészségügyi szolgálati jogviszonyól szóló szerződést, de még mindig rengeteg a kérdés ezzel kapcsolatban. A Népszava egy cikkében azt írja, hogy nem csak a sok bizonytalanság, de az általános kiégés vezethet oda, hogy több ezer szakdolgozó készül a járvány után külföldön tovább dolgozni vagy végleg elhagyni a pályát.

Béremelésért tüntettek ezen a 2018-as felvételen az egészségügyi dolgozók.

A kormány 2020 októberében hirdette ki az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet. Úgy fogalmaztak, hogy ez kiszámíthatóbb és megbecsültebb életpályát teremt majd. Azonban az egészségügyi dolgozók továbbra sem elégedettek.

Az új szolgálati jogviszony ugyanis korlátozza például a másodállás vállalását. Az érintettek február 28-ig gondolkozhatnak azon, hogy aláírják-e az új szerződést. Azonban a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint rengeteg még a bizonytalanság.

Például azzal kapcsolatban, hogy milyen juttatások azok, amelyek a jövőben is adhatók lesznek.

A Népszava egy szombaton megjelent cikkében azt írja, hogy már most sok ápoló pedzegeti, hogy nem fogja aláírni az új szerződést. Sokan külföldre mennének de van aki végleg elhagyná a pályát. A portálnak több egészségügyi dolgozó úgy fogalmazott, hogy nem csak a szerződéssel kapcsolatos bizonytalanságokkal van probléma hanem azzal, hogy annyit dolgoztak, hogy kiégtek.

Egy a híradónknak név nélkül nyilatkozó ápoló azt mondta, hogy ő elmenne közalkalmazottnak, de jelenleg mégsem tud. Egyéni vállalkozóként dolgozott januárig, de a KATA szigorítások és az új szolgálati jogviszony belengetése után megszüntette a vállalkozását.

"Ahol dolgoztam vállalkozóként ott próbáltam elhelyezkedni közalkalmazottként amire azt mondták, hogy jelenleg nem tudják, hogy mit hoz a szolgálati jogviszony ők engem vállalkozóként nem tudnak alkalmazni de nem tudnak jelenleg felvenni sem mert nem tudják, hogy az új törvény mit fog hozni. Hány ember fog ottmaradni, hány ember fogja aláírni." - mesélte az ápoló.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta híradónknak, hogy egy 30 ezer szakdolgozó részvételével készült felmérése szerint közel 3000 ember menne inkább másik országba dolgozni. 3700-an a magánegészségügy felé húznak, 8758-an pedig végleg elhagynák a pályát.

Ajánlom

További belföldi híreink