Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-28 13:39:00

Ezért nem lesz ott Orbán Viktor és minisztere sem a parlamenti ülésen

Hiába kezdeményezett az ellenzék parlamenti ülést, azon sem Orbán Viktor, sem Gulyás Gergely nem lesz ott - a miniszter szerint ez semmiben sem segíti a járvány kezelését, “komolytalan politikai akció” - állítja.

Jelenleg zajlik a járványkezelés, majd ha ez lezárult, akkor lehet arról beszélni, hogy mi miként, hogyan történt. De egy komolytalan ellenzéki politikai akcióról van szó, “ami semmiben nem segíti a járvány kezelését”. Ezért sem én nem leszek jelen, sem a a miniszterelnök úr nem lesz jelen - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón az ATV kérdésére, hogy részt vesz-e ő, illetve Orbán Viktor miniszterelnök az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen.

Kedd délután jelentették be az ellenzék részéről, hogy Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum február elsejére javasolja összehívni a parlament ülését; a szükséges aláírásokat már benyújtották a házelnöknek (nem sokkal később azt is megírtuk, hogy Kövér László hétfőre összehívta a parlamentet). A napirenden szerepelne három, a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása. Emellett a Klubrádió további működését biztosító törvénymódosítást is napirendre tűznék a rendkívüli parlamenti ülésen.

Dömötör Csaba a Hír Tv-ben kedden Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdésére, hogy bojkottálja-e a kormányzat, a kormánypártok a rendkívüli ülést, azt válaszolta: a parlamenti ülésnek megvan a rendje, az ellenzék is tudja ezt, némiképp meglepő, hogy hirtelen össze szeretnének hívni most rendkívüli ülést, míg a szokásos ülésekre meg nem jönnek el - állította.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: “a témákat készek vagyunk megvitatni a nyilvánosságban, a jarványkezelést is, ahol az ellenzék nagyon sok valótlanságot állít, és a gazdasági válságkezelést is. Csak egy dolgot kérnénk, álhíreket ne terjesszenek, ne állítsanak valótlanságot”. Azon kivül mindent készek vagyunk megvitatni - tette hozzá kedden Dömötör Csaba, erről itt írtunk.

Az Országgyűlés házszabálya szerint Kövér László házelnök dönt arról, hogy mikor legyen a rendkívüli ülés. Ám az ülést kezdeményező frakciók - a parlamenti képviselők egy ötödének - a javaslatától csak annyiban térhet el, hogy a javasolthoz, azaz február 1-hez képest 8 napon belüli időpontra kell összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését. A rendkívüli ülés időpontjáról a házbizottsági ülésen születik döntés.

Ha a kormánypártok nem vesznek részt a rendkívüli parlamenti ülésen - vagy a napirend előtti felszólalások után kivonulnának az ülésteremből -, akkor a parlament határozatképtelenné válik, és az ülést vezető elnök vagy alelnök berekeszti az ülést. Ez eddig általában így volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülések esetében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink