Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 17:35:00

SZFE-ügy: Sára Balázs szerint itt nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről

A Színház és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének újonnan kinevezett igazgatója a Mandinernek beszélt az egyetemi filmes képzés terveiről. Szerinte korrekt szakmai kapcsolatuk van azokkal a tanárokkal, akik ugyan nincsenek oda az új vezetésért, de nem mondtak fel.

Sára a lapnak arról beszélt: nem bánta meg, hogy elvállalta a felkérést a Filmintézetet igazgatására.

"Nyilván van, akinek nem tetszik, vagy van, aki nem tartja a személyemet alkalmasnak erre a feladatra. Szakmai múltam igen sokrétű: hat játékfilm van mögöttem, több tucat dokumentumfilm, tévéfilm és sorozat, és kétezernél több televíziós műsor. (...) Általában azoktól jönnek efféle hangok, akik nem ismernek engem, sem a munkásságomat" – mondta az operatőr-rendező.

Sára azt mondja, korrekt szakmai kapcsolatuk van azokkal a tanárokkal, akik ugyan nincsenek oda az új vezetésért, de nem mondtak fel – már akivel sikerült tárgyalniuk. Úgy tudja, ők egyelőre maradnak is, mert a kuratórium senkit nem küld el, azt szeretnék, hogy aki ott tanít, az vigye végig az osztályát azokkal az oktatókkal, akiket ő felkért.

Arra a kérdésre, hogy Sára Balázs miben érzi, hogy muszáj reformokat foganatosítani, fejlődni, úgy reagált: "itt nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről. Új osztályvezetők lesznek, akik más szemléletmódot képviselnek."

A másfajta szellemiséggel kapcsolatban elárulta, nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg. Mivel nagy igény van történelmi és irodalmi adaptációs filmekre, szeretnék, ha hangsúlyosabb lenne a hallgatók történelmi témákra való hangolása.

Kiderült, kik lesznek az új osztályvezetők az SZFE-n

 

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink