Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 18:59:00

Lassan elfogynak a gyerekek egy pécsi óvodában, ezért be kell zárni az intézményt

Az épületre a felújítás is ráfért volna, az alacsony gyerekszám miatt azonban a fenntartó úgy döntött, hogy hozzá se kezd a munkálatokhoz.

Az óvoda épülete felújításra szorulna: vannak olyan udvari játékok, amelyek annyira el vannak korhadva, hogy veszélyesek. Most 31 gyerek jár ide, jövőre már csak 21 óvodás maradna, a többiek iskolába mennek.

"A beíratási adatok bizonyítják azt, hogy alacsony volt az óvodának a kihasználtsága, és folyamatosan csökkent a gyermeklétszám. Az óvoda működésének az alappillére, a gyermeklétszámú normatív finanszírozás, ami a működéshez nagyon fontos, hogy mennyi támogatást kapunk" - mondja Hirdiné Deák Diana, a Városközponti Óvoda vezetője.

A szakember szerint drasztikusan csökken a szülési kedv. Ez látszik a számokból is: a rendszerváltás évében még 127 ezer gyermek született, 2019 ben már csak 89 ezer.

"Vannak olyan települések, sajnos Pécs is ide tartozik, ahol sajnos radikálisan fogy a népesség, nemcsak az elhalálozások miatt, hanem a határon kívül keresik a boldogulást a fiatalok, ez az egyik dolog, tehát külföldön szülnek, tehát nem fog a gyerek itthon, Pécsett bölcsődébe, óvodába járni, illetve az a kérdés, hogy a mai fiatalok gyermekvállalási kedve az milyen. Én úgy látom, hogy is mondjam, nem bíztató" - fogalmazott Varga László közgazdász.

Egy édesanya szerint a felújítási és házvásárlási támogatások mellett a biztonságot nyújtó családi pótlékot is drasztikusan emelni kellene.

"Nem érzik magukat biztonságban, nagyon sokan vállalják a gyermeket, de azt fel is kell nevelni, tanítani kell, minden egyre drágább, és így kevesebbet vállalnak, vagy későn, az én lányom is majd' 40 évesen szült" - mondta.

A pécsi óvodások szeptemberben egy felújított intézménybe kerülnek majd, ahol egy csoportszoba már most is üresen áll. A régi óvoda sem marad kihasználatlanul, oda a Mecsek Táncegyüttes költözik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink