Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 12:58:00

Kunetz Zsombor nem várná meg a tömeges oltottságot, „már tegnap" elkezdte volna a lazítást

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő már tegnap megkezdte volna a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések szabályozott lazítását. Szerinte az óvintézkedések okozta társadalmi nyomás elérte azt a kritikus pontot, hogyha nem kezdjük meg minél előbb központilag a kontrollált nyitást, akkor az emberek teszik meg egyénileg, kontrollálatlanul; az oltóanyag pedig olyan lassan érkezik, hogy nem lehet megvárni a célként kitűzött átoltottsági szintet.

Körülbelül egy hónapja érkeztek meg hazánkba az első koronavírus elleni vakcinák. Az azóta eltelt idő alatt nagyjából 150 ezer ember kapta meg a vakcinát, ami 1,59 százalékos átoltottsági arányt jelent. Az oltásban élen járó Izraelben ez a szám 41,77 százalék. Az operatív törzs ezért még várna a korlátozások enyhítésével azonban egyre több politikus és egészségügyi szakértő is az óvatos nyitás megkezdése mellett teszi le a voksát.
Az utóbbi csoportba tartozik Kunetz Zsombor, orvos és egészségügyi szakértő is. Véleménye szerint szigorú szabályok, és tömeges tesztelés mellett, az oltással párhuzamosan el kellene kezdeni enyhíteni a korlátozásokon, ugyanis a teljes zárlat okozta társadalmi nyomás elérte azt a kritikus pontot, amire hogyha a politika nem reagál, és nem kezdődik meg minél előbb a központilag kontrollált nyitást, akkor az emberek teszik meg egyénileg, kontrollálatlanul. Az óvintézkedések ugyanis csak akkor működhetnek, ha a lakosság partnert a betartásukban, rájuk erőltetni nem lehet – mutatott rá Kunetz az ATV Start című műsorában. Szerinte azonban a korlátozások jelenlegi formájukban már fizikai és pszichés problémákat idéznek elő a lakosságnál, nem beszélve arról, hogy egyelőre olyan lassú tempóban „csordogál" a vakcina, ami mellett nem lehet kivárni a megfelelő átoltottsági szintet.

A szakértő úgy látja, egy olyan „innovatív" járvány ellen, mint a koronavírusé, innovatív járványkezelési megoldásokra van szükség, a teljes bezárást azonban nem tartja annak, ezért alternatívákat is ajánl a jelenlegi megoldás helyett. Zárt terekben (boltok, színházak, éttermek stb.) például légköbméter szerint korlátozná az emberszámot (így megadva a lehetőséget a kellő távolságtartásra is), a bent tartózkodnak pedig a minimum FFP2-es maszk viselésére kötelezné. Ezt a fajta maszkot ajánlják ugyanis a kórházak Covid-osztályain dolgozóknak is. „Ha Covid-beteggel lehet ilyen maszkban dolgozni, akkor ha mindenki ezt hordja, az megfelelő védelmet ad" – fogalmazott az szakértő, aki szerint a nagyjából 1 százalék körüli támogatottságú kínai vakcinára szánt pénzt és figyelmet inkább az FFP2-es maszkok beszerzésére és biztosítására kellene fordítania a kormánynak.

Koronavírus: Nyissunk, vagy ne nyissunk?

 

Kunetz felhívta a figyelmet arra is: hangsúlyozni kellene a vakcinák hatékonysági fokának a fontosságát is. Ugyanis egy alacsonyabb hatékonyságú vakcinával történő beoltottság hamis biztonságérzetet kelthet, ami rendkívül veszélyes, hiszen akkor olyan embereket engednek szabadon az átoltottság reményében, akik egyébként továbbra is fertőzhetnek, vagy elkaphatják a betegséget, mivel az oltóanyag, amit megkaptak nem nyújt elegendő védettséget.

A szakértő szerint egyébként bíztató, hogy az orosz gyártó beadta a kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez, és ha az EMA kiadja rá az engedélyt, akkor nem kell tartani a Szputnyik V-vakcinától.
Kunetz azt is elmondta: elegendőnek tartja a jelenleg üzemelő oltópontokat. Úgy véli, ilyen lassú vakcinaszállítási tempó mellett nincs is szükség többre. Azonban, ha felgyorsulnak a folyamatok szerinte (külföldi mintára) a sportcsarnokok és a stadionok ideális helyszínül szolgálhatnának a tömeges oltás lebonyolítására. A lakosságot pedig három csoportra: biztosan és biztosan nem olthatókra, valamint egy köztes csoportra osztaná. Arról pedig, hogy ki melyikbe tartozzon, az orvosok döntenének.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink