Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 11:10:00

Balatoni Kör: az MTÜ tanácsadójának érdekeltségei kapták a legtöbb pénzt

A mintegy másfél milliárdnyi odaítélt turisztikai és gasztronómiai támogatás kiosztása nagy port kavart, miután kiderült, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadójaként is tevékenykedő Laposa Bence két cége kapta a legtöbb támogatást.

Laposa két érdekeltsége is 71,5 millió forintos támogatásban részesült, és a 24.hu értesülései szerint ő tett az MTÜ-nek javaslatot a támogatottak névsorára is.

Az állami szervezet  a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának osztott ki másfél milliárdos támogatást, ami olyan nagy feszültséget okozott, hogy a Balatoni Kör elnöke, Laposa és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását.

A 24.hu közzétette a támogatottak névsorát, és azt is megjegyezte, hogy az MTÜ-nél tanácsadói feladatokat is ellátó Laposa Bence és a családjához tartozó cégek 2019 nyara óta 631 millió forintot kaptak az állami szervezettől.

A lap azt írja a vitatott pénzosztással kapcsolatban, hogy tavaly augusztusban a badacsonyi borász találkozóra hívta azokat, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott az MTÜ támogatására, és szerepeltek az általa  leadott listán. Értesüléseik szerint a balatonfüredi Aura Hotelben tartott megbeszélésen az MTÜ diszkréciót kért a jelenlévőktől, így azok a Balatoni Kör-tagok, akik kimaradtak az állami pénzosztásból, nem is tudtak az összejövetelről. A találkozón az MTÜ képviselői ismertették az egyedi támogatás részleteit, novemberben pedig a kiválasztottak kaptak egy levelet és egy kapcsolattartót a turisztikai ügynökségtől. Ezután pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat.

Laposa a Balatoni Körben betöltött pozíciójáról a mökvetkezőket nyilatkozta: "A dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett a Balatoni Kör, és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás, ezért az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását. Az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig, melyet a legkorábbi időpontban megtartunk, mihelyt a pandémiahelyzet jogilag lehetővé teszi."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink