Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-27 06:10:00

Bojkottálja-e a kormány a rendkívüli parlamenti ülést? - ezt válaszolta Dömötör Csaba

A felvetett témákat kédzek vagyunk megvitatni a nyilvánosságban, a járványkezelést is. Csak álhíreket ne terjesszen az ellenzék - így reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír Tv-ben arra, hogy a kormányzat bojkottálja-e majd a rendkívüli parlamenti ülést, aminek az összehívását az ellenzék kezdeményezte.

A parlamenti ülésnek megvan a rendje, az ellenzék is tudja ezt, némiképp meglepő, hogy hirtelen össze szeretnének hívni most rendkívüli ülést, míg a szokásos ülésekre meg nem jönnek el - reagált Dömötör Csaba a Hír Tv-ben Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdésére, hogy bojkottálja-e a kormányzat, a kormánypártok a rendkívüli ülést?

Kedd délután jelentették be az ellenzék részéről, hogy Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum február elsejére javasolja összehívni a parlament ülését; a szükséges aláírásokat már benyújtották a házelnöknek. A napirenden szerepelne három, a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása. Emellett a Klubrádió további működését biztosító törvénymódosítást is napirendre tűznék a rendkívüli parlamenti ülésen.

Dömötör Csaba szavaiból tegnap este a Hír Tv-ben az derült ki, hogy vállalják a nyilvános vitát. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: “a témákat készek vagyunk megvitatni a nyilvánosságban, a jarványkezelést is, ahol az ellenzék nagyon sok valótlanságot állít, és a gazdasági válságkezelést is. Csak egy dolgot kérnénk, álhíreket ne terjesszenek, ne állítsanak valótlanságot”. Azon kivül mindent készek vagyunk megvitatni - mondta Dömötör Csaba.

Ha a kormánypártok nem vennének részt az ülésen (vagy a napirend előtti felszólalások után kivonulnának az ülésteremből), akkor a parlament határozatképtelen lenne, és az ülést vezető elnök vagy alelnök azt berekesztené. Ez eddig általában így volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés esetében.


A Fidesz első reakciója ez volt


“A baloldal először arra a kérdésre válaszoljon, hogy mi a véleményük arról, hogy a gyöngyösi polgármesterük soron kívül adatta be magának a koronavírus elleni védőoltást!”

 - mindössze ezt reagálta a Fidesz az ellenzéki kezdeményezésre kedden.

Mint beszámoltunk róla, a házszabály szerint Kövér László házelnök dönt arról, hogy mikor legyen a rendkívüli ülés. Ám a rendkívüli ülést kezdeményező frakciók - a parlamenti képviselők egy ötödének - a javaslatától csak annyiban térhet el, hogy a javasolthoz képest 8 napon belüli időpontra kell összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését.

A rendkívüli ülés időpontjáról a házbizottsági ülésen születik döntés.

Ajánlom

További belföldi híreink