Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-25 12:05:00

„Csak szerencse kérdése, meddig lesz jó ez a vakcina”

A probléma az, hogy nincs elég vakcina, és a mutációk is nehezítik a védekezést - nyilatkozta Lisziewicz Julianna nemzetközi hírű biológus, immunológus a Spirit Fm Viccen kívül című műsorában. Szerinte csak reménykedhetünk, hogy az oltóanyag a harmadik hullámban is hatékony marad az eredetinél gyorsabban terjedő új mutánsok ellen.

Mint a szakértő kifejtette, minél jobban terjed a vírus, annál jobban alkalmazkodik a körülményekhez. Éppen ezért kellene nagyon gyorsan oltani, mivel a mostani oltóanyagok az eredeti kínai törzs ellen vannak kifejlesztve, és csak a szerencse kérdése, meddig lesz jó ez a vakcina.

Lisziewicz szerint csak reménykedhetünk, hogy az oltóanyag a harmadik hullámban is hatékony marad az eredetinél gyorsabban terjedő új mutánsok ellen. Ugyanakkor olyan gyógyszerek is elterjednek, amelyek csökkentik a halálozási rátát.

„Az a természet rendje, hogy egy vírus adaptálódni kíván a környezethez, a vírus érdeke, hogy jobban, gyorsabban replikáljon, az emberek érdeke, hogy megvédjük magunkat a vírus ellen, és mi próbáljunk normális életet élni és nem a vírus”

– fogalmazott Lisziewicz Júlianna, aki hozzátette, hogy a kérdés az, hogy ez a vírusnak vagy az embereknek sikerül-e ez jobban. Az immunrendszerünk megvédi a legtöbbünket, a fertőzöttek 80 százalékát jól megvédi, a probléma a maradék 20 százalékkal van.

Arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát és hogy mit gondol az oltóanyagokról, Lisziewicz Julianna azt mondta, hogy mind a négy fajta vakcinának ugyanaz a hatóanyaga. A vírus tüskefehérjéje van minden oltóanyagban és erre alakul ki a védelmet adó antitestes immunválasz, csupán a beviteli mód más. Gyakorlatilag mindegyik vakcina hasonlóképpen tud megvédeni bennünket. Amennyiben az a vírus marad a fő vírustörzs, ami itt Magyarországon replikálódik, akkor mindegy melyik oltást kapjuk, mindegyik védelmet fog biztosítani.

„A probléma az, hogy mi lesz, ha jönnek a mutánsvírusok, meg fog-e bennünket védeni az immunválasz a mutánsok ellen? ” – tette fel a kérdést a szakértő.

Jelenlegi tudásunk szerint az angliai mutáns ellen jó a jelenlegi oltás, a brazil illetve dél-afrikai mutánsok ellen már sokkal kevésbé. Sajnos ez egy félelemestes történetté tud válni, mert minél jobban terjed egy vírus, annál gyorsabban mutálódik. Lisziewicz Júlia példakánt említette, hogy az AIDS vírusa például sokkal több mutánst „készít”, mint a koronavírus. „Azért van a COVID19-ellen hatásos vakcina, mert a vírus viszonylag lassan mutálódik".

Ezért szerinte az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban oltassunk be magunkat, mindegy, hogy melyik vakcinával, így lassítva a terjedését. Mert különben ha várunk nyárig, lehet, hogy már más vírussal állunk szemben, ami ellen adott esetben sem a kínai, sem a Pfizer vakcina nem lesz hatásos. Igaz, akkor sem kell nulláról kezdeni a védőoltás fejlesztését, mert a molekuláris biológia módszerével ki lehet cserélni a megfelelő elemeket. A kérdés az, hogy milyen gyorsan kell változtatni az oltóanyagon, ha szükséges.

Ajánlom

További belföldi híreink