Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-21 05:35:00

Krekó Péter: sokkal konfliktusosabb időszak jön Amerikával

Krekó Péter szerint a magyar kormány beárazta, hogy sokkal feszültebb lesz a Biden-féle adminisztrációval a viszonya, mint az előzővel volt. De azt is látja, hogy a magyar diplomácia nem különösebben tart a megváltozott viszonyoktól.

 

 

Habosodik a mondataival kapcsolatos hazugságokra épülő közbeszéd - jelentette ki Krekó Péter, aki az ATV Startban azt is elmondta, hogy nagyon nehéz olyan folyamatokat elemezni, amelynek ő maga is részese. A Political Capital kutatási igazgatója úgy látja, hogy van egy erős politikai akarat azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországon magas a koronavírussal kapcsolatos bizonytalanságra és oltásellenességre politikai felelőst találjanak. Azt nem tudja, hogy ehhez az ő személyére miért volt szükség.

Brüsszel és a magyar kormány között nézeteltérés alakult ki a vakcinák beszerzési ütemével kapcsolatban, de az osztrák kancellár és Lengyelország is kifejezte elégedetlenségét.

Lengyelország tegnap bejelentette, hogy nyugatról próbálnak más vakcinát szerezni. Krekó szerint annyi részigazság van az EU-val kapcsolatos kritikákban, hogy valóban novemberben kötötték meg a szerződést a Pfizerrel, és voltak országok, mint például Izrael, amelyek jóval korábban megtették ezt. De azt javasolta, hogy értékeléskor olyan országokat is nézzünk meg, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak-Ukrajna vagy Grúzia példáját hozta-, azok mennyire képesek maguktól vakcinát beszerezni.

Leszögezte, hogy EU-n kívül nagyon nehéz egy kis országnak vakcinát beszerezni- Izrael ezt meg tudta tenni, de Magyarország nem rendelkezik azzal a diplomáciai befolyással, mint a közel-keleti ország.

A portugál EU soros elnökség folytatná a 7-es cikkely szerinti eljárást Lengyelországgal és Magyarországgal szemben - Krekó szerint ennek üzenetértéke van inkább, azt lebegtetik, hogy megvonhatják a szavazati jogot ezen országoktól.

Mindenkinek a saját belátására bízta, hogy az utóbbi időben ez mennyire fogta vissza a magyar kormányt. Azt is közölte, hogy valami szerepe van az eljárásnak, hiszen a kormány eddig törekedett ennek lezárására.

A jogállamisági mechanizmus kapcsán Krekó megjegyezte, hogy a nyilatkozatok arról szólnak, hogy először a bíróságon kell megjáratni. Később olyan projektek esetében jelenthet ez forrásmegvonást, ahol felmerül az, hogy a vonatkozó hazai hatóságok nem kellőképpen jól ellenőriztek az uniós pénzek elköltését. Leszögezte, hogy a jogállamiság az adott pénz elköltésével kapcsolatban merül fel, nem általában a demokrácia állapotával.

Amerika-ügyben elmondta, hogy egy sokkal konfliktusosabb időszakra számít. A magyar kormány beárazta ezt a feszültebb viszonyt, de azt is látja, hogy a magyar diplomácia nem különösebben fél a Biden-adminisztrációtól. Kritikák lesznek, de tényleges intézkedések, következmények nem valószínűek - vélekedett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink