Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 13:44:00

Négynapos munkahét bevezetését javasolja a Párbeszéd a kormánynak

Szerintük a koronavírus-járvány az emberek életének valamennyi területére komoly hatással van, így a munka világára is. Mint közleményükben írják, míg a home office hatásosságából okulva számos vállalkozás döntött úgy, hogy a későbbiekben is ezt a munkamódszert alkalmazza, addig a négynapos munkahét is egyre nagyobb körben válik bevetté. A Párbeszéd határozati javaslatával szorgalmazza ennek alkalmazását.

A közleményben az áll: egyre több hír szól arról, hogy mind külföldön, mind Magyarországon vállalatok sora vezeti be a négynapos munkahetet. Pár évtizede elképzelhetetlennek tűnt, hogy a szombatok pihenőnapok legyenek, ma pedig egyre több lépést tesz a világ a négynapos munkahét irányába - ezzel pedig nemcsak a dolgozók, de a munkáltatók és a vállalatok is számtalan pozitív hozadékot érhetnek el - teszik hozzá.

"A nemzetközi példák rendre azt mutatják, hogy a munkaidő csökkenése együtt jár a hatékonyság és a termelékenység növekedésével, emellett a dolgozók munkamorálja, életminősége is pozitív irányba változik, a környezeti hatásokról nem is beszélve. Tekintettel a fentiekre, a Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, amelyben a négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza - egyelőre - a veszélyhelyzet idejére" - fogalmaznak.

A javaslat értelmében a munkavállalók főszabály szerint heti négy napban, hétfőtől csütörtökig nyolc órában dolgoznak, de a munka jellegére való figyelemmel heti öt napot is elrendelhet a munkaadó - ebben az esetben a napi munkaidő hétfőtől csütörtökig hét óra, pénteken négy óra. A munkaidő átalakulása nem eredményezheti a bérek csökkenését, a négynapos munkahéttel kapcsolatos költségeket illetően a munkáltatók állami támogatást kérhetnek - írják.

Vitatja a kormány munkanélküli adatait a szakszervezeti vezető

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink