Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-21 05:23:00

Tüttő a Lánchíd-vitáról: téves a Fidesz érvelése

A fővárosi Fidesz szerint nem olcsóbb, hanem épp ellenkezőleg: drágább lesz a Lánchíd felújítása. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azonban másképp számol, szerinte téves a Fidesz érvelése. A munkálatok egyébként a jövő hónap végén kezdődnek, az arra közlekedők másfél éves lezárásra számíthatnak.

Még el sem kezdődött a Lánchíd felújítása, a fővárosi Fidesz máris magyarázatot vár arra, hogy miért kerül majd többe a munka. Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatósági tagja híradónknak azt mondta: teljesen nyilvánvaló, hogy semmivel sem indokolható az, hogy egy évvel később, ugyanaz a műszaki tartalom több mint 25 százalékkal, azaz 5 milliárd forinttal többe kerüljön.

A BKK hétfőn jelentette be, hogy az A-Híd Zrt. újíthatja fel a Lánchidat 26,7 milliárd forintért. Egyébként ugyanez a cég adott ajánlatot a korábbi főpolgármester, Tarlós Istvánnak is, de két éve az összeg 21,8 milliárd forint volt. Ezt megelőzően azonban létezett egy másik terv is, amiben 35,2 milliárd forintért a többi között felújították volna még az alagutat is.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes híradónknak azt mondta: egy évvel ezelőtt, az előző városvezetés által előkészített és lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeképpen a legolcsóbb szerződés, amit a fővárosi önkormányzat köthetett volna, az 35 milliárd forint volt. Hozzátette: "az ő matematikai tudása" szerint a 35 milliárd forint sokkal több, mint a 26 milliárd forint.

Idehaza legtöbbször menet közben derül ki, hogyan szabadulnak el a költségek. A HVG becslése szerint átlagosan ötszörösére drágul egy nagyberuházás, mire a végére érnek. A Margit híd felújítása pl. 5 milliárd forintról indult, 32 milliárdnál fejeződött be. A többször átadott Várkert bazárt 9 milliárdra tervezték, 20 milliárd lett a vége. A Puskás Arénáról azt is állították, hogy 35 milliárd forintba kerül majd 190 milliárd forint lett a végösszeg. A vizes VB pedig még akkor is tovább drágult, amikor már régen véget ért.

A KSH volt elnöke szerint azokban az országokban, ahol sokkal nagyobb a nyilvánosság és a folyamatok társadalmi ellenőrzöttsége, illetve a bíróságokhoz lehet fordulni, ott sokkal nagyobb a kivitelezői fegyelem, és ebből következően sokkal kevésbé tudnak visszaélni

 – magyarázta híradónknak Mellár Tamás.

A Lánchíd felújítása egyébként február végén kezdődik. A teljes lezárás 18 hónapig tart, a tervek szerint 2023 őszére készül el.

Árvita a Lánchíd felújítása körül

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink